Under torsdagen ordnade Arbetsförmedlingen två rekryteringsträffar där arbetssökande fick tillfälle att möta Lernias rekryterare.

Efter en kort gemensam information om förutsättningarna var det dags för speeddating.

— Arbetsförmedlingen har för närvarande många arbetssökande som är relativt nyanlända och inte kan svenska språket så bra och saknar erfarenhet av industriarbete, konstaterar Arbetsförmedlingens handläggare Mikael Fernqvist.

— Samtidigt har Lernia behov av arbetskraft för att hyra ut till industrin.

Svenskan först

För att bättre synka tillgång och efterfrågan får ett 20-tal arbetssökande möjlighet att gå en skräddarsydd förberedande utbildning via Arbetsförmedlingen.

Genom att först läsa yrkessvenska på Eductus i Nässjö får de arbetssökande bättre språkkunskaper.

Annons

I nästa steg går de en arbetsmarknadsutbildning hos Veldi i Eksjö inriktad mot industrin. Där de får lära sig praktiska moment och exempelvis att läsa ritningar eller vad heta jobb innebär.

— De får också travers- och truckkort. I utbildningen ingår också några veckors praktik på en industri. De får kort sagt kunskaper som gör dem anställningsbara, säger Mikael Fernqvist.

Behov i vår

Under torsdagens rekryteringsträff skaffade sig Lernia en bild av de intresserade som fick lämna in sina CV:n . De intervjuades också kort om sin bakgrund och sina tankar kring utbildningsmöjligheten och att jobba inom industrin.

— Vi vet att till våren kommer det att finnas behov av personal inom metallindustrin, säger Amanda Strömberg, Lernia.

Ett tidigare samarbete med Arbetsförmedlingen kring en utbildning inriktad mot trähusindustrin har gett bra resultat och lett till anställningar hos Lernia.

— Vid den här träffen letar vi framför allt efter personerna som har viljan att utbilda sig och viljan att jobba inom industrin, säger Sofie Trofast, Lernia, och fortsätter:

— För att klara jobbet är språket A och O, inte bara för att kunna prata utan också för att kunna förstå exempelvis säkerhetsföreskrifter.

Utbildningen startar någon vecka in i november och avslutas i mars eller april.