— Språket är så oerhört viktigt för att kunna kommunicera i olika sammanhang, säger Eksjöbon Sara Löwgren.

— Man är helt bakbunden när man inte kan ett språk som alla andra pratar, fortsätter tjejen som tagit ett sabbatsår från de egna studierna och nu vill hjälpa nyanlända och flyktingar.

Svenskundervisningen, som ska ske i Studieförbundet Vuxenskolans regi, startar på måndag och kommer att pågå i åtta veckor.

— Jag kommer att ha åtta grupper i veckan med sammanlagt tolv personer i varje grupp. Blir alla grupperna fulla får alltså ett hundratal personer chansen, säger Sara som själv föreslog för studieförbundet att hon skulle leda undervisningen.

Långa handläggningstider

Kurserna riktar sig till vuxna personer som inte har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige och som därmed inte är berättigade SFI-undervisning, Svenska för invandrare.

— Handläggningstiderna är långa nu för de som söker uppehållstillstånd. Jag har inte utbildning för att undervisa, men resonerar att det är bättre att flyktingar och nyanlända får den hjälp jag kan ge än ingen alls, säger Sara.

Annons

Hon är glad över att Studieförbundet Vuxenskolan, som gått i samma tankar, var positivt inställt till att starta kurser i svenska. Undervisningen kommer att formas efter respektive grupps behov.

— Vi kommer att börja från grunden med hälsningsfraser, alfabetet och enklare meningar, berättar Sara.

Tills grupperna är fulla är det öppen anmälan och först till kvar som gäller.

— Det jag gör täcker inte hela behovet, men jag vet att andra studieförbund kommer att starta liknande grupper i svenska där fler får plats, säger Sara.

Ger mycket

Eksjötjejen tog studenten från United world college i Norge i våras. Under hösten har hon haft ett studieuppehåll och bland annat varit lärarvikarie och engagerat sig ideellt i flyktingfrågor på hemmaplan. Kommande hösten väntar studier i Humanekologi i USA.

— När jag gick i Norge, och det var studenter från alla världens hörn, kom jag verkligen till insikt med att nationaliteten bara är en del av vad en människa är. Det är så fantastiskt roligt att lära känna personer oavsett vilka länder, kulturer och bakgrund de kommer från, säger Sara.

Hennes förhoppning är att kunna hjälpa flyktingarna och de nyanlända att lära sig svenska. Hon vill även inspirera andra att ta steget att hjälpa till.

— Det är upp till oss som bor i Eksjö att välkomna de som kommer nya och integrera dem i samhället, säger hon.

— Jag hoppas kunna ha kurser i svenska när jag kommer hem på jullov och sommarlov också sen. Man får så mycket tillbaka när man engagerar sig och hjälper till, säger Sara, som kommer att få en mindre ersättning från Studieförbundet för undervisningen.