IBF Tranås har gjort klart med en toppförstärkning inför äventyret som nykomling i division 1. Linnéa Wallén har lirat fem säsonger i landets högsta liga och var med och förde JIK tillbaka till SSL så sent som i våras.

Nu återvänder hon till klubben där allting började.

– Jag flyttade tillbaka till Tranås i somras och kände samtidigt att jag inte var beredd att elitsatsa när JIK gick upp. Jag känner att jag har gjort min elitsatsning nu. Jag la ju egentligen av redan i fjol men kom tillbaka efter halva säsongen, berättar Linnéa.

Känner igen sig

Att lämna innebandyn helt var dock inte helt enkelt insåg Wallén snabbt.

– Jag har varit med och tränat lite med Tranås under sommaren och på den vägen blev det. Det ska bli kul att få möta några av de här lagen som man spelade mot förr igen, säger hon.

Närmare tio år har passerat sedan 27–åringen senast bar IBF Tranås tröja. Det har såklart hänt en del i moderklubben sedan dess men till det stora hela känner Wallén igen sig.

– Det är det som är så kul. Det är ändå några av mina gamla kompisar som fortfarande är kvar. Det var lite det som gjorde att jag bestämde mig för att spela, säger hon och fortsätter:

– Sen har det såklart varit ett generationsskifte så det är ju mycket yngre tjejer i laget också. Det finns stor utvecklingspotential.

"Lagmamma"

Annons

Under sina år i Jönköpings IK var Linnéa Wallén en av stöttepelarna i lagbygget. Den rollen räknar hon med att fortsätta med även i moderklubben.

– Jag går väl in lite som en lagmamma. Det känns ganska naturligt, säger hon.

Är det en roll du trivs med?

– Ja. Det blev ju lite så under de sista åren i JIK också när jag var en av de äldre. Jag har vant mig vid det och det är väl lite sån jag är på planen. Jag gillar att ta ansvar.

Känner du att folk har höga förväntningar på dig nu när kommer hem och kliver ner ett par divisioner?

Alla andra sätter säkert lite högre press på mig, men jag vet inte. Man får väl ta det lite för vad det är också. Jag tycker bara det ska bli kul att spela och ska fortsätta göra samma saker som jag har gjort innan.

Kommer du inte sakna att spela på elitnivå?

Jo, och jag kommer framförallt att sakna JIK som klubb. Det kommer säkert att kännas jättekonstigt när deras serie drar igång och man kanske ser någon av deras matcher på tv till och med. Men samtidigt har jag sagt efter varje säsong att jag ska sluta och jag blev ändå kvar där i sju år så det känns som att jag har bearbetat det här beslutet ett tag nu.

Trappar du ner på heltid nu eller kan du tänka dig att återvända till elitinnebandyn?

– Jag har lärt mig att man aldrig ska säga aldrig, men just nu känns det som jag är klar. Sen ligger ju JIK väldigt varmt om hjärtat så jag skulle säkert lyssna om de hör av sig någon gång i framtiden.

Vad tar du med dig från åren på högsta nivå?

– Att det har varit väldigt kul att ha fått chansen att spela i världens bästa innebandyliga. Jag har haft sju fantastiska år i JIK som har utvecklat mig både som person och som spelare.