Det var under natten den 9 februari som Lilla Butiken i Vetlandas drabbades av ett inbrott. Fyra män tog sig in i butiken och stal kläder till ett värde av 679 684 kronor.

Åklagaren hävdar att de båda männen, som under måndagen stod inför rätta, tillsammans med två andra män har gjort sig skyldiga till grov stöld.

Förutom fotografier från butiken och vittnesuppgifter spelade åklagaren upp en övervakningsfilm som visar vilken tidpunkt den ena av bilarna anländer till platsen, hur männen tar sig in i butiken och när de sedan försvinner från platsen.

Några närmare vittnesuppgifter från filmen går inte att skönja även om åklagaren hävdade att en av männen i butiken har en liknande tröja som en av männen bar vid gripandet.

Totalt tog stölden cirka fyra minuter och under den här tidsperioden tog sig en väktare till platsen.

— Jag ställde mig framför den ena bilen och stannade i min egen bil hela tiden. Jag såg att bilarna hade tejpade nummerplåtar. Jag stod där cirka en halvminut innan jag såg männen hoppa in i bilarna och åkte iväg. Jag följde sedan efter den ena bilen men vid Ica Maxi försvann de, berättade väktaren under dagens huvudförhandling.

Fann kläder

Gärningsmännen försvann i två olika bilar från Vetlanda. En polispatrull från Värnamo lokaliserade de båda bilarna i Berga, norr om Lammhult, och följde sedan efter den ena bilen som körde söderut mot Växjö. Den andra bilen försvann spårlöst västerut.

— Hastigheten ökade hela tiden och det var tydligt att de inte ville stanna, säger en polis som var kallad som vittne.

Efter en fyra mils jakt så fick de stopp på bilen. Enligt polisvittnet sprang männen ut från bilen och över vägen där de senare greps av polis.

Annons

I bilen, som är registrerad på en av de misstänkta, fann man kläder, som tillhör Lilla Butiken, till ett värde av 135 000 kronor samt tejprullar som åklagaren menar är de samma som använts till att tejpa nummerplåtarna.

I förhören har de båda misstänkta männen, som kommer från Kronobergs län, nekat till inblandning i stölden.

Den ena mannen säger sig har vaga minnen av natten då han var drogpåverkad.

— Jag vet att jag satt i passagerarsätet, men jag var ganska borta och det var mörkt när jag hoppade in i bilen, sa den ena misstänkta som vi här kallar Y.

”Aldrig varit i Vetlanda"

Den andra mannen, som vi kallar X, som i tidigare förhör inte berättat någonting, ville nu ge sin version om vad som hänt och varför han befann sig i bilen.

— Jag befann mig hemma under kvällen och fick ett samtal om jag kunde låna ut min bil. Jag skulle få bra ersättning sa de. De kom sedan tillbaka vid runt 03.15 med min bil och jag hjälpte (Y) in i bilen och sedan åkte vi hemåt.

– När sedan polisen körde in i bilen så fick jag panik, jag visste ju att det var stöldgods i bilen men jag har ingenting med det att göra. Jag har aldrig varit i Vetlanda, jag vet inte ens var det ligger, berättade X.

X ville inte berätta vem eller vilka det var som lånade bilen.

— Då utsätter jag mig för fara, sa X.

Advokaterna Christian Berntö och Per-Arne Magnusson framförde i sina slutpläderingar att de ville se sina klienter på fri fot.

— Jag anser att åtalet bör ogillas. Åklagaren har inte bevisat att min klient ens fanns i Vetlanda. Det finns ingen teknisk bevisning, inga fingeravtryck eller fotspår. Och enligt målsäganden så var det ju väldigt mycket glassplitter och något borde då ha fastnat under min klients fotsula, säger Per-Arne Magnusson som företräder Y.

Christian Berntö som företräder X:

— Åklagaren kan inte styrka att min klient gjort sig skyldig till det här. Det finns inga mellanlägen här och jag anser att åtalet inte ska vinna bifall utan att det ska ogillas och att min klient ska sättas på fri fot.

Tingsrätten meddelade sent under måndagseftermiddagen att de båda misstänkta blir kvar i häktet fram till att dom avkunnas om en vecka.

Målsäganden Lilla Butiken yrkar även ersättning på sammanlagt 15 020 kronor. Beloppet avser dels till försäkringsbolaget inbetald självrisk samt ersättning för den arbetstid målsäganden lagt ner på åtgärder orsakade av tillgreppet.

Åklagaren Martin Svensson var nöjd efteråt.

— Det här en indikation på att de kommer fällas, sa han efteråt.