Så kom då Stanley Cup–pokalen till Russnäs för tredje gången på fem år under onsdagen. Niklas Hjalmarsson togs emot av hela byn, kommunpolitiker, vänner och andra nyfikna. Firandet pågick under flera timmar och innehöll bland annat sång av Russnäsbarnkör. Ett firande som var en kopia av firandet i Russnäs 2010 och 2013.

Fakta: Hjalmarsson om:

Nye förbundskaptenen Rickard Grönborg:

– Han var assisterande när jag var med på VM (2012) d..

Fakta: Hjalmarsson om:

Nye förbundskaptenen Rickard Grönborg:

– Han var assisterande när jag var med på VM (2012) då verkade han bra. Jag tycker att allt har sin tid och att det kan vara bra med nytt blod. Grönborg har lite mer Nordamerikanst tänk än vad Pelle (Per Mårts) hade, så det ska bli intressant.

Konkurrensen i Tre Kronor:

– Erik Karlsson, Oliver Ekman Larsson och Victor Hedman är ju riktigt bra.

– Sen är det några yngre där med Klingberg (John) och Brodin (Jonas), Brodin får inte så mycket uppmärksamhet här hemma men är riktigt bra, det märker man när man möter honom.

– Det kommer aldrig att vara samma känsla som den första gången om jag ska vara helt ärlig. Den gången var speciell av flera skäl, jag var rookie och det var kontraktsår, säger huvudpersonen själv.

– Nu försöker man att slappna av lite mer och ha mer roligt, man vet lite mer vad som komma skall. Det blir aldrig som första gången men ändå är det fantastiskt kul att se engagemanget från hela byn hur alla ställer upp och vilket fantastiskt intresse det finns här.

Den 16 juni tidigare i år vann Chicago Blackhawks Stanley Cup–slutspelet efter att ha besegrat Tampa Bay Lightning i finalen med 4–2 i matcher. 71 dagar senare hittade den mytomspunna bucklan ”hem” till byn Russnäs, utanför Eksjö – igen.

– Nu har det varit ett och ett halvt dygn här med fullt ös. Det är nästan skönt att se att bucklan åker härifrån nu. Nu kan man få lite lugn och ro och fokusera mot en ny säsong.

– Även om jag tycker att det har varit väldigt roligt så klart.

Tror du att det är möjligt att vinna två Stanley Cup på raken?

– Tydligen verkar det vara riktigt svårt, vi får se. Det blir spännande jag tror att det är tufft men vi kommer att göra allt vi kan och det kommer verkligen att bli en utmaning.

Fakta: Niklas Hjalmarsson

Född: 1987.

Moderklubb: Eksjö HC.

Övriga klubbar: HV71, IK Oskarshamn (lån), Chicago Blackhawks,..

Fakta: Niklas Hjalmarsson

Född: 1987.

Moderklubb: Eksjö HC.

Övriga klubbar: HV71, IK Oskarshamn (lån), Chicago Blackhawks, Rockford IceHogs (farmarlag till Chicago), HC Bolzano (Italien, lockout–säsong).

Landskamper: 16 A.

NHL–matcher: Grundserien: 469 Slutspel: 117.

Meriter: Tre Stanley Cup–titlar, OS–silver (2014).

Försäsongsträningen måste få sig en törn jämfört med år då ni inte vinner?

– Den tar en smäll, det är inget snack om den saken. Samtidigt är det viktigt att få ett break mentalt, det har jag lärt mig, säger Hjalmarsson.

– Jag tar nästan hellre att jag kommer till campen i lite sämre fysiskform och är mentalt förberedd. Man kommer i form under campen.

Annons

Oduya har lämnat

Russnässonens backkollega Johnny Oduya har fått lämna Blackhawks för Dallas Stars. De båda svenskarna har kamperat ihop både i klubblaget och i landslaget under de senaste säsongerna. Hjalmarsson medger att han kommer att sakna sin backkollega. Samtidigt har en annan av Blackhawks svenskar Markus Krüger och klubben ännu inte kommit överrens om en fortsättning.

– Det är två fantastiska människor och vänner utanför isen, det blir ett stort hål om de inte blir kvar. Oduya är ju redan borta, det är tufft men samtidigt är det så det är i den här branschen.

– Vi har fungerat bra ihop och det har varit kul att spela med honom (Oduya) jag hoppas att det går bra för honom i Dallas och att jag får en ny att spela med.

Ni har värvat två intressanta ryssar Artemi Panarin och Viktor Tikhonov, vad tror du om dem?

– Det ska bli spännande att se dem. Folk här hemma har sett dem mycket i landslaget och verkar tro mycket på dem. Jag har inte sett dem så det ska bli spännande att se om de presterar där borta.

”Tuff konkurrens”

Under hösten 2016 spelar Tre Kronor World Cup, ett mästerskap där Hjalmarsson förmodligen kommer att vara med.

– Det är en turnering som man självklart vill vara med i. Jag har spelat både OS och VM men inte world cup så det hade varit häftigt.

– Samtidigt är det en väldigt tuff konkurrens det är en otrolig kvallitet på de svenska backarna just nu så det gäller att prestera. Gör man en mindre bra säsong nu så är man kanske inte med.

Stolt far

En av de som firade Niklas under onsdagen hemma i Russnäs var pappa Sivert Hjalmarsson.

– Fantastiskt roligt att se hur hela byn ställer upp. Det är inget han behöver be någon om, det sköter sig självt, säger pappa Hjalmarsson.

– Absolut känner man en väldig stolthet.

Ser du alla matcher under säsongen?

– Nej, det finns ingen möjlighet. De matcherna som börjar vid 02 blir jobbiga när man ska åka och jobba. Då brukar jag kolla reprisen.

– När de vann första bucklan var jag och äldste sonen över, när de vann andra var frugan och vår dotter där och nu tredje var jag och min fru där.