– Med anledning av vad som har kommit fram hittills i utredningen, dels genom förhör dels genom den tekniska undersökningen, har inte våra misstankar mot den här personen försvagats, säger förundersökningsledare Jonas Erfors, vid åklagarkammaren.

– Det verkar som att brottsrubriceringen grov mordbrand är rätt, tillägger han.

Åtalet dröjer

Branden i träbyggnaden i centrala Vetlanda hade ett häftigt förlopp. Totalt kämpade ett 70-tal personer från räddningstjänsten mot lågorna. Mannen som misstänks ha anlagt den våldsamma branden, i mitten av februari i år, greps på en buss i närområdet. Han anhölls kort därefter och häktades sedan av Eksjö tingsrätt.

Åtalet mot den misstänkte mannen, som är i 35-årsåldern, skulle ha väckts senast tisdag den 6 mars. Men under måndagen fick tidningen vetskap om att åtalet dröjer. Åklagare Jonas Erfors lämnade nämligen in en begäran om förlängd åtalstid.

– Vi är inte färdiga med utredningen, förklarar Erfors.

Det rör sig främst om två områden som ska kompletteras i utredningen, berättar han. Dels behövs mer teknisk undersökning än den som redan gjorts, dels ska fler förhör hållas.

Taket rasade in

Annons

Ett stort antal förhör har redan hållits, men långt ifrån alla. Främst handlar det om förhör med personer som gjort iakttagelser i samband med att branden upptäcktes, men också med personal från bland annat räddningstjänsten.

Såväl förhören som den tekniska undersökningen syftar till att ge polisen en klarare bild av vad som hänt och vad som kunde ha hänt om branden inte hade upptäckts som den gjorde samt om väderförhållandena varit annorlunda.

Hur många personer befann sig i huset när branden upptäcktes?

– Jag vill inte kommentera det i detalj. Men det var personer i huset när branden startade, säger Erfors.

Trähuset, som innefattade såväl bostäder som en pizzeria, fick omfattande skador och taket rasade delvis in.

Vet ni var i huset branden startade?

– Vi kan inte avgöra det exakt i nuläget, men vi är inte heller färdiga med den tekniska utredningen, säger Erfors.

”Påverkar många”

I polisförhör och under häktningsförhandlingen i Eksjö tingsrätt förnekade den misstänkte mannen att han gjort sig skyldig till brott. Någon ny häktningsförhandling är inte aktuell nu, eftersom den misstänkte mannen enligt tingsrätten godtagit den förlängda åtalstiden. Enligt Eksjö tingsrätt har mannen gått med på att sitta kvar i häktet i väntan på att åtalet väcks.

Åtal ska vara väckt senast den 20 mars. Om polisutredningen är klar tills dess är dock oklart.

– Det är för tidigt att säga. Vi försöker att arbeta på så fort vi kan. Det som hänt påverkar säkert många och många undrar om det. Därför är det viktigt att få fram sanningen, säger Jonas Erfors och tillägger;

– Polisen har tillsatt ganska stora resurser i det här ärendet.