Läs även: Calle Svärd ryter till om nedskräpningen

Besökare som saknar både förstånd och kunskap om vad och hur man sorterar och slänger. Så är omdömet från Per Persson efter att han besökt återvinningsstationen bakom Bodafors Möbelaffär. En sanitär olägenhet anser han att det är.

Bilderna visar mjölkkartonger som ligger på marken utanför, en tjock-tv som inte alls är någon förpackning, en välfylld kartong som en gång innehållit en grill, en duschslang, en mixer och mycket mer.

I Anneberg har Jessiqa Andersson lagt upp en film på Facebook från återvinningsstationen i samhället. Den visar också på nedskräpning. Burkar, soppåsar och sopsäckar hör till det som ligger på marken runtom containrarna.

— Folk är så j-a bekväma av sig, är en kommentar i flödet.

Annons

Andra har sett besökare dumpa hushållssopor på platsen eller leta efter pantburkar i containern för metall.

Återvinningsstationen vid Ica Kvantum har fått två att höra av sig till tidningen. Hans Edenborg har skickat en film. Den visar resterna efter ett kalas, flera välfyllda sopsäckar varav någon tycks vara fylld med trädgårdsavfall. Holger Jonasson har varit vid samma återvinningsstation, och han häpnar, särskilt över att någon ställt trädgårdsavfall vid återvinningsstationen. Där ska ju bara förpackningar och tidningar lämnas.

— Var tvungen att åka bakom Willys och på långt håll såg det ju hyfsat ut. Det var inte lika illa, men för mig är det obegripligt hur folk kan bete sig på detta vis, när det är gratis att lämna in på tippen.

Att problemet ingalunda är ett problem i Nässjö kommun vittnar kommentarerna på Facebook om. På Smålands-Tidningens och Smålands Dagblads Facebook-sida nämns problem i Aneby, Eksjö, Ekenässjön och Vetlanda. I Trollhättan har flera återvinningsstationer stängts på grund av problemen, berättas det.

Calle Svärd var den som röt ifrån offentligt, och han får många uppskattande ord. ”Skönt med folk som bryr sig”, ”Bra att såna som Calle finns som lyfter problemet”, ”Heja Calle” och ”Bra agerat Kalle” är uppmuntrande kommentarer.

Läs även: FTI håller efter nedskräpningen