Anton Maikkula är inne på sin fjärde säsong i Kalmar FF:s organisation. Anebykillen har rotat sig väl i den Småländska kuststaden under sina fyra år i klubben.

Nu siktar han på att bofästa sig även i den allsvenska klubbens startelva.

Med en hel försäsong i ryggen känner sig Anebykillen starkare än någonsin.

Fakta: Anton Maikkula

Ålder: 20 år.

Position: Högerback.

Moderklubb: Aneby SK.

Drömresa: ”USA. Jag ha..

Fakta: Anton Maikkula

Ålder: 20 år.

Position: Högerback.

Moderklubb: Aneby SK.

Drömresa: ”USA. Jag har aldrig varit där så dit skulle jag väldigt gärna vilja åka. Skulle vilja se NBA så Miami hade varit kul”.

Dold talang: ”Jag är faktiskt ganska bra på att laga mat. Tycker det är kul att göra något själv och experimentera med smaker. Jag flyttade ju hemifrån när jag var 16 år och då var tvungen att lära mig.”

– Jag vet jag att jag sa inför förra året också att det skulle blir skönt att få en hel försäsong, men nu är det verkligen så. Det gör väldigt mycket att få vara med från början, att få vara med på alla träningar, på lägret i Spanien och få spela de där träningsmatcherna, säger Anton Maikkula.

Jobbiga avbrott

Tidigare år har småskador förstört just det där. Maikkula har stoppats upp av det ena avbrottet efter det andra under sina ungdomsår.

Men det är historia nu. 2017 är Anton Maikkula äntligen med och konkurrerar från start.

– Kroppen känns starkare än på länge. Jag känner att jag har varit hel i en längre period. Det har inte varit massa småskador fram och tillbaka. Jag kommer inte ens ihåg senast....men det måste vara för ett år sedan när jag opererade höften.

Har du någon gång varit orolig att skadorna ska stoppa upp karriären?

– Nej, jag har inte känt att det varit några såna skador direkt. Det hade kanske varit värre om det hade varit brutna ben eller muskelskador, sånt man kan åka på massa bakslag på. Men det har ju mest varit belastningsskador.

Konkurrerar på allvar

Anton Maikkula debuterade i allsvenskan förra säsongen. Två matcher från start blev det då för den 20–åriga högerbacken.

Får han själv bestämma blir det betydligt fler under 2017.

– Jag har utvecklats mycket mer som fotbollspelare det senaste året. Fysiskt i och med att jag har fått träna väldigt länge utan några avbrott, men även i det tekniska, det är jätteskillnad från förra året. Jag känner att jag är redo att konkurrera på allvar i år.

På högerbacken finns även den rutinerade Emin Nouri. Det är honom som Anton Maikkula konkurrerar om speltiden med.

Inför säsongen ser det ut som att Nouri är förstavalet än så länge. Det sporrar Anton Maikkula till att prestera på varje träning.

Annons

– Jag känner att han är lite före mig, men jag kommer att göra allt jag kan för att ta mig förbi. Jag vill inte bara kunna spela när han eller någon annan är skadad. Jag vill spela och konkurrera för att jag är bättre, säger Maikkula.

Kalmars tv-spelskung

När Anton Maikkula inte lirar fotboll blir det mycket soffäng med lagkamraterna. Som fotbollstokar blir det förstås en och annan FIFA–turnering under säsongen – men även en del NBA.

Om Maikkula står på gränsen till startelvan i allsvenskan så är det skillnad i tv-spelsvärlden.

– NBA är jag överlägsen i. Fifa är lite mer jämnt men jag är ändå med i toppskiktet där också, säger han med ett skratt.

Håller de med där?

– Jo, det tror jag faktiskt. NBA är det inte så många som spelar heller.

Spelar du med dig själv och Kalmar FF på Fifa då?

– Jag har aldrig gjort det på Fifa 17 faktiskt. Men på 16 gjorde jag det någon gång, men jag var så jäkla dålig. Min största styrka i fotbollen är kanske min snabbhet, men jag var inte alls snabb.

Har du koll på din egen rating?

– Jag tror jag har 57 eller något. Det är inte bra. Jag skulle vilja ha 60 i alla fall, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Nej men det är väl rätt spot on. Jag har ju bara spelat två matcher i allsvenskan än så länge.

Nobbade Liverpool

Anton Maikkula har bott i Kalmar sedan han var 16 år gammal. Flytten till den allsvenska klubben är knappast något han ångrar i dag. Men den var ändå långt ifrån självklar.

I samma veva som han flyttade dit blev han även inbjuden till provspel på de brittiska öarna.

Klubben? Ingen mindre än Liverpool.

– Det var efter någon landskamp i Norge som jag blev inbjuden att åka över på provspel. Det kan jag ångra lite idag faktiskt, men det blev istället att jag skrev på för Kalmar, säger han och fortsätter:

– Men Liverpool är min favoritklubb så det hade varit jättehäftigt. Sen är det inte säkert att det hade blivit något bara för att man hade åkt över, men det hade varit kul att se hur det är att leva som ungdomsproffs. Men jag var lite för feg då.

Är det en dröm som lever kvar?

– Självklart är det en dröm att spela utomlands och England vore det största. Men det är en lång väg dit. Just nu har jag bara fokus på Kalmar FF och att försöka få spela kontinuerligt.

FEM SNABBA Med Anton Maikkula:

Kalmar eller Aneby

Pizza eller Pasta

Utekväll eller Hemmakväll

Bar överkropp eller Yllekofta

Fredrikskans eller Guldfågeln – Varför båda? ”Tänker man bara namnet så tar jag Fredrikskans, men arenamässigt är det Guldfågeln alla dagar i veckan”.