En manlig hyresgäst har ställt till stora problem för 85-årige Uno Andersson som äger ett hyreshus i Nässjö.

Hyresgästen hade tidigare bott på ett behandlingshem, som han nyligen lämnat sedan behandlingen var slut.

Ledig lägenhet

En kvinna som jobbar på behandlingshemmet fick höra att det fanns en ledig lägenhet i Uno Anderssons fastighet och kontaktade honom för att berätta om mannen och att han var i behov av en bostad.

— Kvinnan och mannen kom hit och presenterade sig. Hon lovordade honom och sa att han hade ändrat sig, berättar Uno Anderssons dotter.

En andra chans

Uno Andersson var mycket tveksam till en början men resonerade sedan att alla är värda en andra chans. Han skrev därför ett kontrakt med mannen där det stod att han inte fick röka i lägenheten. De kom också överens om att han bara skulle få bo där om han skötte sig, men det var inget som stod i kontraktet utan överenskommelsen skedde muntligt.

Annons

Mannen flyttade in omgående och redan första veckan började problemen. Uno Andersson bor själv i samma fastighet och fick genom en granne höra att polisen varit där för att genomsöka den nya hyresgästens lägenhet eftersom han var misstänkt för vapenbrott.

Problemen slutade inte där. Mannen har bland annat varit och rotat i andra hyresgästers förråd, haft vänner på besök som uppträtt aggressivt, tagit sönder torktumlaren i tvättstugan och haft någon slags försäljning nattetid.

När Hemtjänsten skulle besöka Uno Andersson och hans fru möttes de av hyresgästen som var tillsammans med en kvinna. Enligt hemtjänstens personal uppträdde hyresgästen och kvinnan mycket hotfullt och Hemtjänstpersonalen tvingades tillkalla polis.

Bytte lås

Han har också bytt ut låset på sin lägenhet.

— Vi fick ett brev från honom där det stod att han haft en låssmed här för att byta ut låset, då någon annan förstört det gamla. Men det är brytmärken på dörren och så går det inte till när man byter lås. Nu måste pappa betala 10 000 kronor för att byta ut alla lås i fastigheten, berättar Uno Anderssons dotter.

Uno Andersson varslade hyresgästen om uppsägning. Mannen vägrade flytta och tillslut fick Uno nog. Med hjälp av dottern gick de in i hyresgästens lägenhet och tog ut mannens saker.

Någon dag senare fick Uno Andersson ett samtal från hyresgästföreningen.

— De hotade med att borra upp dörren om vi inte släppte in honom igen så vi var tvungna. Detta är en hemsk situation och mina föräldrar mår väldigt dåligt. Min mamma är så upprörd att hon inte orkar vara hemma, säger Uno Anderssons dotter.

Nu har hyresgästen tre månader på sig att hitta ett nytt boende, men Uno Andersson och hans fru vet inte hur de ska kunna stå ut i tre månader.