Det är polisen i Skellefteå som har sprängt en organiserad internationell stöldliga.

Ligan har gjort över 15 butikstölder på platser runt om i Sverige och de misstänkts bland annat ligga bakom guldkuppen i Tranås.

– Jag har själv inte varit i kontakt med polisen, men det skulle verkligen kännas skönt om någon åker dit för stölden. Det vore fantastiskt bra, säger Richard Törnbom, butiksägare i Malmqvist Guld sedan 16 år tillbaka.

Guld och silver

Han var inte själv i butiken när rånet inträffade. Det var en maskerad man som kom in i butiken strax före stängningsdags.

Mannen uppträdde hotfullt, krossade glasmontrar med något slags tillhygge och fick med sig både guld och silver

Inne i butiken fanns två anställda och två kunder.

Butikens och den intilliggande bankomatens övervakningskamera fångade rånaren på bild

TV i Efterlyst

TV-programmet Efterlyst visade bilder från guldkuppen och polisen fick in mycket tips.

Annons

– Det lät positivt från polisen sida att brottet verkligen skulle klaras upp, men efter drygt ett halvår fick jag beskedet att ärendet var nedlagt.

– Nu hade man nästan lagt det bakom sig i och med att det gått så lång tid, förklarar Richard Törnbom.

Hur mycket kom rånaren över?

– Det vet endast polisen och försäkringsbolaget. Det är uppgifter som vi valt att inte lämna ut.

Antal guldstölder

Enligt tidningen Norrländska Socialdemokraten var det i våras som polisen i Skellefteå fick in en anmälan om en grov stöld i en guldbutik.

Det var två personer som fångades på en övervakningskamera. Det visade sig att samma personer även var inblandade i liknande butiksstölder i Luleå, Örnsköldsvik, Haninge och Strömstad.

En av männen kunde identifieras genom tips från polisen i Stockholm. Han var misstänkt för stölder i Stockholm 2011, men under en annan identitet.

Det framkom även att han tidigare varit misstänkt för ett antal guldstölder, bland annat den i Tranås 2012, men då med ett annat namn och personnummer.

Mannen greps

Efter ett intensivt spaningsarbete lyckades mannen gripas på en restaurang i Stockholm.

Stora mängder av stöldgods, brottsverktyg och identitetshandlingar ertappades i en lägenhet söder om Stockholm. Stöldgods har även spårats till adresser i bland annat USA, Egypten och Ryssland.

Ytterligare två män som ingått i ligan är efterlysta.