Det är Dagens industri som rapporterar om studien. Forskare på Oxfords universitet har under tio dagar i augusti studerat över 270.000 Twitterinlägg som handlade om det svenska valet, bland annat genom att söka hashtaggar som #val2018.

Resultatet visar att en av tre nyhetsartiklar som delas vidare av svenska twittrare är vad som kan kategoriseras "skräpnyheter". Det placerar svenskarna i topp i Europa gällande vilseledande och falska nyheter som delas vidare på sociala medier skriver Dagens industri.

Likadana studier har gjorts inför sex val i andra västländer. I tidigare studier är det bara inför Donald Trumps valseger i USA som det twittrades ut lika många "skräpnyheter" som i Sverige.

"Resultaten är anmärkningsvärda. De visar att jämfört med hur det såg ut i de andra stora valen i Europa de senaste åren – i Frankrike, Tyskland och Storbritannien – delar svenska användare överlägset flest skräpnyheter", säger Phil Howard, professor vid Oxfords universitet, i ett pressmeddelande.

Svensken Fabian Sivnert, en av forskarna bakom studien, säger till TT att den röda tråden i innehållet i de vilseledande och falska nyheterna är att de är kritiska mot invandring och mot islam. Sajterna som dominerar bland "skräpnyheterna" är enligt studien Samhällsnytt (före detta Avpixlat), Fria Tider och Nyheter.

Annons

Chang Frick, chefredaktör för Nyheter Idags säger till Reuters att han vänder sig emot beskrivningen skräpnyheter. Han menar att sajten är en del av det pressetiska systemet i Sverige.

Val