Olsbergs arena blev under lördagen något av en skådeplats för vad man skulle kunna kalla arbetsdejting. På plats fanns såväl lokala företag som sökte arbetskraft som arbetssökande som sökte arbetstillfällen. Idén är ju egentligen ganska enkel, även om den kräver mycket administration, men tycktes också väldigt uppskattad av alla parter på plats.

En bra chans

— Det här är jättebra. Att bara åka ut till ett företag och säga ”hej, här är jag” kan vara ganska skrämmande. Här får de som söker jobb en chans att lättare se vad som finns och möjlighet att ställa frågor direkt, sa Elin Gunnarsson som följt med en arbetssökande kompis för dagen.

Två andra Eksjöbor som var på plats, Hugo Berg och Maciej Broda, var lika positiva de.

— Här går mycket fortare att få kontakt med företagen än om man skulle gå genom arbetsförmedlingen, menade Maciej.

— Och förutom att man pratar med de företag man tänkt sig kanske man hittar andra som man inte tänkt på innan, förklarade Hugo.

Hela södra Sverige

Annons

Gästerna kom inte bara från Eksjö dock, förklarade kommunens tillväxt- och utvecklingschef Marcus Axelsson.

— Vi har skickat inbjudningar till hela södra Sverige och riktat oss till de kompetenser vi behöver. Och vad som är lite extra intressant är att vi jobbat direkt med universiteten, berättade Axelsson.

Totalt hämtades ett 50-tal högskolestuderande från de kringliggande universiteten med buss till mässan.

”Då är vi i hamn”

— Det är en ständig tillströmning på folk och det som framförallt är roligt är när företagen redan säger att de har fått ett tiotal konkreta cv:n att gå vidare med på ingenjörsnivå. Kan vi bara få ett par av dem till Eksjö så är vi i hamn med hela mässan, menade Axelsson.

En av de nöjda utställarna, som utgjordes av ett 30-tal arbetsgivare på mässan, var Kajsa Bonta från Ing 2.

— Det har varit en bra dag med mycket intresse från både unga arbetssökande och föräldrar som söker information åt sina barn. Som arbetsgivare är det jätteviktigt att synas och visa att man finns. Det personliga mötet är mycket värt, förklarade hon.

Kan flytta hit

En av de som bussats från Linköping var Linn Persson som där studerar till civilingenjör i kemisk biologi, med masterprofil i protein science and technology.

— Det här var en jättebra idé. Man fick en bra inblick i vilka företag som kan passa oss och även sådana som man inte tänkt på från början. Och så har man fått veta mycket mer om till exempel staden och boende och sånt, berättade Linn.

Skulle du kunna se en framtid i Eksjö?

— Ja absolut, varför inte, menade Linn.