Partistyrelsen och blivande politiker i Bevara akutsjukhusen träffades nyligen för att lägga upp sin strategi för framtiden.

– Just nu är det tiden som är ett problem för oss, vi jobbar allihop och vi behöver få veta vilka förutsättningar som gäller. Det känns som att de andra partierna har ett försprång genom att de är inne i systemet, säger ordföranden Martin Nedergaard-Hansen.

Samarbete?

Ännu vet de heller inte med säkerhet vilka av kandidaterna som kommer in och inte heller vilka poster partiet kan få i nämnder och styrelser.

Frågan om samarbete med andra partier har kommit upp i olika sammanhang och från några olika partier, mer vill ordföranden inte säga. Det är ju ingen som säger något just nu, har han märkt när han läst olika artiklar, så då gör han likadant.

Tidigare har du sagt att partiet ska agera obundet inte ska samarbeta med något annat parti, gäller det fortfarande?

– Jag har inget nytt att säga om det men det finns ju olika sätt att samarbeta på. Vi får se, det har varit mer av spontana kontakter och vi har inte haft eller bjudits in till några samtal med andra partierna.

Stort gensvar

Sju mandat fick uppstickarpartiet som bildades i protest mot nedskärningar och ett upplevt hot med fortsatt utarmning av akutsjukhusen i Eksjö och Värnamo.

Tre mandat var förhoppningen och även de etablerade partierna överraskades av stödet för BA som ju får ses som ett underkännande av i första hand den styrande Alliansens politik.

Annons

Det finns nog stora förväntningar nu bland de som röstade på BA, tror du att ni kan påverka politiken så att ni leverera det som era väljare vill ha?

– Vår utgångspunkt att kunna driva de frågor vi gått till val på och vi kommer att tillsätta de platser vi får.

Hur känns det då, i partiet? Har ni lust, engagemang och ork att ta er an regionpolitiken på allvar?

– Absolut. Det kände vi när vi träffades, det finns ett driv. Men vi behöver få veta vilka förutsättningar som gäller och det ska vi få genom kansliet.

Själv siktar ortopeden på Höglandssjukhuset i Eksjö på att bli deltidspolitiker, regionråd, på 60 procent.

– Min chef har ju varit medveten om mitt engagemang i politiken så det kommer att lösa sig på något sätt säger Martin Nedergaard-Hansen.

Val