Går allt som Jan-Anders Bergquist vill så blir måndagens fullmäktigemöte en välbesökt tillställning.

För många Ydrebor kom senaste turerna kring värdshusets framtid som en överraskning. På måndag kan det sista kapitlet börja skrivas.

Eller?

Nu har nämligen Jan-Anders Bergquist blandat sig i händelseutvecklingen.

Sedan 2013 har Värdshusets framtid varit ett ämne som stötts och blötts. Krögare har visat intresse men inget har gått så långt som till handling.

Värdshusets vänner, där bland andra Jan-Anders Bergquist fanns med, försökte, utan någon framgång, få igång verksamheten. Men för lite drygt ett år sedan beslutade kommunen att använda fastigheten till att inhysa ensamkommande flyktingbarn. En tillfällig lösning som uppges gälla fram till slutet av 2017.

Kommunstyrelsens förslag inför måndagens fullmäktige är nu återigen att Ydresalen med annex och Bulesalen med tomtmark ska styckas av och säljas till Filadelfiaförsamlingen för 650 000 kronor. Men i nuläget ska inte huvudbyggnaden (Rosa huset) säljas.

Det var i september som fullmäktige beslutade att återremittera ärendet till kommunstyrelsen. Och de flesta partierna – Centern, Socialdemokraterna, Miljöpartiet (samt även KD) – är överrens; stycka upp och sälj.

Moderaterna håller inte med. M tycker att man istället ska hålla fastigheten intakt.

Mycket pekar mot att kommunstyrelsens förslag går igenom men Jan-Anders Bergquist, som fanns på plats vid senaste fullmäktigemötet, har nu tagit aktiva och tunga steg mot förslaget.

Annons

– Jag har samtalat med kommunledningen och även lagt ett bud på hela fastigheten, förklarar han.

– Jag vill göra en insats och få igång stället som förr. Vi har inga övernattningsmöjligheter och alla pratar ju om att det behövs ytterligare ett matställe i Österbymo och tillgängligheten blir ju sämre när allt lämnar Ydre och landsbygden utarmas. Det SKA fungera att driva ett värdshus i Ydre.

Det har ju tidigare funnit intresserade krögare men i slutändan har ju ingen övertagit verksamheten?

– Men visst går det att hitta någon som kan driva värdshuset. Först måste jag få tillgång till värdshuset och sedan finns det ju fram till slutet av 2017 att hitta någon, det finns tid.

Dessutom menar Jan-Anders Bergquist att det finns ett behov i Österbymo av en lokal av större storlek.

– Vi inom SPF behöver till exempel lokalerna, det finns ingen lokal för över 100 personer och det har vi haft vid ett antal träffar.

Jan-Anders Bergquist fanns med när kommunstyrelsen senast ventilerade ärendet.

– Jag förklarade hur jag tänkt, berättar han.

– Jag har pratat med bland annat banker och har ett stöd bakom mig. Ska börja med matstället och sedan renovera rummen över tid.

Men förslaget som ligger är att stycka upp fastigheten, går det verkligen att ändra?

– Jag är optimist och tror att allt kan gå med hårt arbete.

Jan-Anders Bergquist samlar nu in namnunderskrifter och hoppas att det blir en stor uppslutning till måndagens fullmäktigemöte.

– Nu samlar vi ihop styrkorna och hoppas att det kommer mycket folk. Då kanske våra politiker tänker om.

Läs mer: Het debatt om fastighet

Läs mer: ”Frågorna har behandlats parallellt”

Läs mer: ”De har lurat skjortan av oss”

Läs mer: Värdshuset blir hem för flyktingbarn