Sunday Dolph Christopher praktiserar just nu på Jönköpings-Posten och tidningen har tidigare porträtterat honom. Han läser i dag journalistik på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping.

Hemma i villan i Anneberg utanför Nässjö har han sin studio och det är där han jobbat med sin senaste film som nu kommer att bli mer internationellt känd.

Annons

Filmen handlar om en kvinna och en man som heter Aisha och Hakim. Båda har flytt från kriget i Syrien.

— Ashia vill komma in i det svenska samhället men hennes man vill att man ska leva som man gjorde i Syrien och inte anpassa sig. Hakim är nyfiken på sitt nya land men sitter fast i sorgliga minnen från kriget och känner sig dömd på förhand. Men mitt budskap i filmen bygger mycket på att man måste försöka anpassa sig till de nya villkoren. Det handlar om att både ha rättigheter och skyldigheter, säger Sunday.

Tvingades fly

I sitt hemland i Nigeria var han aktivist och kritiserade regeringen vilket innebar att han tvingades fly.

I filmfestivalen i Cannes som pågår i mitten av maj kommer cirka 1800 kortfilmer att visas och först då får vi veta om ”Fienden inuti” får något pris. Region Jönköpings län har stöttat Sunday med filmproduktionen. Han har tidigare gjort en rad filmer på temat integration.

Filmen ”Ringar på vattnet” vann priset Best Documentary 2018 på filmfestivalen Quchy Film Awards i Schweiz.