Mannen är i 25-årsåldern och bosatt i Tranås. För ungefär ett år sedan var han på besök hemma hos kvinnan som han haft ett längre förhållande med. Vid detta tillfälle träffades de under en kort period, efter ett uppehåll i förhållandet.

Den aktuella dagen fyllde kvinnan år.

När mannen skulle gå ut och fixa tårta och lite annat åt henne märkte hon att han var påverkad. Hon bad honom därför komma tillbaka lite senare.

Blev helsur

Kvinnan berättade under rättegången hur arg mannen blev av det hon sa. Han hade sparkat flera gånger på bagageluckan till hennes bil, hängt sig i takräcket och sparkat mot dörren på förarsidan flera gånger. Då ringde hon polisen och såg till att komma bort från platsen själv.

Bilen fick sådana bucklor och skador att bagageluckan måste bytas och bilen behövde lackas, berättade hon.

Skadorna kostade över 30 000 kronor att reparera och till detta kom kostnaden för hyrbil under reparationen. Dessa kostnader yrkade kvinnans försäkringsbolag ersättning för av mannen.

Kvinnan begärde skadestånd som täckte hennes självrisk på 1 500 kronor.

Ville inte

Mannen var inte beredd att acceptera något belopp som rimligt för reparationen, utan godtog bara skadeståndet för kvinnans självrisk.

Vid rättegången hävdade han att han bara mindes att han varit hos kvinnan, men inget annat. Detta med dåligt minne var inget nytt för honom, när han tagit något benzoliknande preparat brukade det få den effekten, förklarade han för tingsrätten.

Annons

Eksjö tingsrätt ansåg att kvinnan gett en trovärdig redogörelse för händelseförloppet och dömde mannen för skadegörelse.

Dyrt kalas

Påföljden blev 60 dagsböter. Mannen dömdes också att betala kvinnan skadestånd motsvarande hennes självrisk.

Däremot fick inte försäkringsbolaget full utdelning på sitt krav. Tingsrätten ansåg att bolagets dokumentation kring reparationen var för dålig och godtog bara skadeståndskravet på drygt 1 600 kronor som rörde kostnaden för hyrbilen.