De boende på Norråsagårdens avdelning 2 sitter samlade runt bordet i samlingssalen. De njuter av fika och mängder av musik. Undersköterskan Linda Billeskalns hör de olika önskemålen, och letar fram dem efter hand på surfplattan. Det blir en mix av artister som Robert Broberg, Frank Sinatra, Elvis Presley och gruppen Sven-Ingvars. Även lite Vivaldi strömmar ur högtalaren som ligger på bordet.

— Musik gillar jag. Dansmusik har varit min melodi, säger Gun-Britt Nilsson med ett brett leende.

Ni har väldigt skiftande musiksmak ni som bor här?

— Det har vi, men vi får finna oss lite efter varandra, säger hon medan en smäktande röst sjunger ”My Way”.

Själv ville hon lyssna till lokal musik denna gång.

— I dag önskade jag Fredsklockorna, och det fick jag höra!

Många yngre känner inte till Fredsklockorna, och för andra kan minnet svikta. Då är det lätt att använda surfplattan för att söka efter information. Det väcker minnen till liv och ger något att prata om. Undersköterskan Almira Milanovic berättar om när de kunde googla fram bilder på en kvinnas barndomshem och skola.

— Det var många minnen som kom fram. Det finns så jättemycket som vi gjort och kan göra, det är ett jättebra redskap vi har, berättar hon.

Annons

Spelar spel, löser korsord och testar kunskaperna i frågesport är saker som de boende på Norråsagården också använder surfplattan till. De tittar gärna på det öppna arkiv som Sveriges Television har, med uppskattade program som Hylands Hörna, Söderkåkar och Albert och Herbert. Med en kabel hoppas personalen på sikt att kunna koppla surfplattan till tv-skärmen för att fler ska kunna se samtidigt.

Än så länge finns bara en surfplatta på varje avdelning, och routern har begränsad räckvidd. Med socialnämndens beslut räknar de med att få wifi installerat på sikt, och kanske kunna satsa på fler surfplattor.

I nuläget blir det mycket musik. Lasse Andersson har kunnat återuppleva några av de Frank Sinatra-konserter som han varit på under årens lopp. De finns att se på Youtube.

— Det är rätt bra, men det är inte detsamma. Man måste se dem live så att säga, säger han men får ändå se och höra sin idol igen.

Medan Linda Billeskalns letar fram låt efter låt på Spotify, så ses någon av hennes kollegor stå och filma med mobilen. Filmklipp och foton läggs upp på avdelningens slutna Facebookgrupp. I flödet syns bilder från dagar med hotellfrukost, after work och andra aktiviteter.

— Så håller vi anhöriga uppdaterade, berättar undersköterskan Malin Wist Arréhn.

Tolv anhöriga är anslutna till gruppen, och personal.

— Det är verkligen uppskattat bland de anhöriga, säger Almira Milanovic, och berättar att ett barn som befinner sig i Australien kan följa sin mammas vardag hemma i Nässjö.

I framtiden hoppas Norråsagårdens personal på att kunna använda Skype, för att kunna ringa videosamtal.