DET ÄR SVÅRT att få ett jobb utan erfarenhet, men det betyder inte att erfarenhet alltid är ett vinnande koncept.

För snart tre år sedan publicerade tidningen Senioren en artikel som handlade om hur det är dubbelt så svårt för personer att få jobb efter 55-årsåldern.

Det var Arbetsförmedlingen som hade räknat ut att det tar i snitt 200 dagar för en arbetslös person att skaffa ett nytt jobb, men för en som är äldre än 55 tar det över 400 dagar.

"DET HÄR handlar om åldersdiskriminering, när man dels tror att äldre får sämre arbetsförmåga på grund av förändringar som kommer med åldern, och det finns ingen forskning som visat att biologiska förändringar medför en sämre arbetsprestation", sade då Clary Krekula, docent i sociologi vid Karlstads Universitet, till Sveriges Radio, enligt Senioren.

I en relaterad artikel berättar chefsrekryteraren Sara Sterner att arbetsgivare ber henne att plocka bort ansökningar från personer så unga som 40, på grund av för hög ålder.

"En arbetsgivare sa rent ut att han inte anställde någon över 40 år", berättar även den för detta kontoristen Lill Lindbäck för Göteborgs-Posten (maj 2016), och bekräftar Sara Sterners beskrivning av läget.

Sterner och Lindbäcks upplevelser går hand i hand med fördomarna om äldre personer som långsamma, teknikokunniga och ovilligt inställda till förändring.

MÅNGA arbetsgivares drömrekrytering är utbildade 30-åringar.

Ålder spelar roll, men inte bara för att unga människor anses vara piggare och mer tekniskt kompetenta, utan också för att de har många år kvar till pensionen.

Och det är väl inte så konstigt egentligen, att arbetsgivare föredrar att investera i personer som har långa arbetsliv framför sig. Men det synsättet räcker bara halvvägs.

För många arbetsgivare verkar missa att unga personer är rörligare på arbetsmarknaden än äldre. Det finns inga garantier för att en 32-åring kommer att stanna kvar på samma arbetsplats ens i två år.

FRÅN politiskt håll finns det fortfarande en del kvar att göra.

Annons

Häromdagen publicerade SNS Konjunkturråd en rapport där regeringens arbetsmarknadspolitik kritiseras på flera punkter.

Enligt SNS granskning behövs det mer fokus på utsatta grupper som lågutbildade unga, utomeuropeiska invandrare och äldre arbetslösa. Rapporten visar också att inkomstskillnaderna mellan dem som har jobb och dem som inte har det har ökat kraftigt.

SNS rekommenderar regeringen att bland annat satsa på särskilda arbeten för äldre långtidsarbetslösa. Insatserna ska sättas in så tidigt som möjligt.

Regeringen har också sedan i fjol försvårat för de äldre som vill jobba genom att höja arbetsgivaravgiften (som Alliansen hade sänkt år 2007) för personer äldre än 65 år.

Det är visserligen fortfarande en lägre avgift än för de övriga anställda, men likväl en försämring mot hur det var för några år sedan.

MEN ALLT är inte nattsvart.

Det blir allt lättare för vissa yrkeskategorier att hitta nya jobb även på äldre dagar.

Nyligen rapporterade TRR Trygghetsrådet (som hjälper uppsagda tjänstemän inom privat sektor) att 2016 erbjöd den bästa arbetsmarknaden sedan finanskrisen.

Andelen uppsagda tjänstemän mellan 50 och 59 år som fick nytt jobb under 2016 var 6 procent fler än under 2015. För personer äldre än 60 år var siffran 12 procent fler.

Och på internet kryllar det av personliga berättelser om människor som har hittat nya jobb efter 50, 60 och till och med 70 år.

ATT KOMMA tillbaka till arbetslivet efter 50-årsåldern beror därför i stor utsträckning på vilket yrke och utbildning man har, vilket inte är någon direkt nyhet. Situationen bör av den anledningen inte förskönas för mycket.

Det är svårt att få in en fot på arbetsmarknaden när man har hamnat utanför den, särskilt om man är äldre.

Det är synd, för individen och för hela samhället, att personer som fortfarande kan ha 15 års arbetsliv framför sig inte bara hamnar utanför arbetsmarknaden utan även låter den erhållna erfarenheten gå förlorad.

Läs mer: Del 2: Dags att sänka kraven från båda hållen

Läs mer: Del 1: Det är inte alla som kan få sitt drömjobb

55+