Det var efter att Sven Liljegren läst i tidningen vad de olika politikerna i kommunen tycker i frågan som han fattade det drastiska beslutet.

— När jag började på musikskolan 1989 fick jag veta att det inte fanns någon konsertlokal i kommunen, men att det var bestämt att den skulle byggas en sådan. Mycket riktigt satt vi efter ett par år och tittade på ritningar och fick komma med önskemål om detaljer. Sen vände politikerna helt om, berättar han.

Under de 28 år som han jobbat i Vetlanda kommun har det varit otaliga utredningar om var och hur en kulturlokal kan byggas.

— Man får nästan känslan av att kommunen hållit igång alla dessa utredningar bara för att vi som är kulturintresserade ska hålla oss lugna. Man kan förstå att kommunen har kunnat planera in det i budgeten om det funnits vilja och kompetens till det. Hela grunden är nog inte att pengar saknas.

Annons

Någon politiker sa i den tidigare artikeln att det redan finns lämpliga lokaler i Vetlanda.

— Skall man skratta eller gråta? Det är faktiskt få kommuner i landet som har så dåligt ställt med lokaler som i Vetlanda, säger Sven Liljegren.

Han berättar att Smålands Musik och Teater har till uppgift att förse hela länet med kultur men att det var länge sedan de spelade i Vetlanda på grund av lokalbristen. Withalasalen fungerar när det gäller elgitarr och synth men inte akustiska instrument. Akustiken är för dålig helt enkelt.

— När en orkester spelar så hör de som är längst bak inte vad de som sitter längst fram spelar. Det är som att spela fotboll med ögonbindel på sig. Det finns ett ställe med bra akustik och det är Holmgrens bilar, där vi spelade på invigningen, men där är det fullt med bilar.

Visst finns det stora lokaler som Sapa arena och Iscar Arena men storleken är inte alltid avgörande.

— Man kan spela badminton i ett klassrum för att det är tillräckligt stort, men det faller på att takhöjden är för låg.

— Ibland får man höra att det inte finns tillräckligt med kultur för att fylla ett kulturhus. Ja, det är väl som att konstatera att det inte finns ett hockeylag i en kommun som saknar ishall. Om vi vill att Vetlanda ska utvecklas och kunna konkurrera med andra kommuner så är det ett måste att vi även satsar på kulturaktiviteter.