Socialdemokraterna i Habo chockades stort av nyheten att kommunstyrelsens ordförande och partiets främste företrädare David Svensson dömts till dagsböter för köp av sexuella tjänster. Partiet valde att kalla till krismöte med följderna att politikerns avgång krävdes eftersom partiet såg brottet som helt oacceptabelt.

Socialdemokraterna i Habos gruppledare Jarl Karlsson är återhållsam och fåordig när han nu diskuterar ärendet och kommunalrådets framtid.

Har ni haft kontakt med David Svensson?

— Nej, han är inte anträffbar, det är bara familjen som träffar honom. Jag har full förståelse för det, det är inte så konstigt.

Han har alltså inte sagt något om sina uppdrag?

— Vi får avvakta tills att han är beredd att ta den diskussionen.

Annons

David Svensson har varit oanträffbar både för kollegor och media. Han har ännu inte lämnat någon kommentar till händelsen eller om sin framtid inom Socialdemokraterna.

Hur ser ni på att han inte har hört av sig?

— Han hanterar det kanske inte fullt rationellt.

Kommunalrådet valde att ljuga för media och kollegor när han fick frågor om han visste något om att en politiker åkt fast för sexköp innan nyheten släpptes. Han och tolv andra blev gripna för sexköp i samband med polisrazzian i Jönköping i början av september.

Vem kommer att ta över?

— Vi jobbar på det.

Någon måste väl sköta hans uppgifter?

— Han har ersättare.

Vem är ersättaren?

– Just i dag ingen.

Och framöver?

— Det diskuterar vi i partiet.

När kommer någon att väljas?

— Det gör vi så snart vi är klara, det tar väl någon vecka. Vi gör undersökningar för en viss person för att se om personen kan komma från arbetet och allt annat som ska stämma.

Jarl Karlsson har tidigare sagt att det är omöjligt för David Svensson att inneha ett förtroendeuppdrag för partiet efter händelsen och att det är en smärtsam situation för alla inblandade.

Är er uppfattning fortfarande att han inte kan sitta kvar?

— Jag tror inte att det är en diskussion. Jag tror att han är människa att inse det själv.

Jönköpings-Posten har sökt David Svensson för en kommentar, men hans telefoner är avstängda.