Senast Sverige förlorade en kvartsfinal i junior-VM var 2006. Inatt hände det igen. Schweiz tog ledningen med 1–0 i den första perioden genom Yannick Brüschweiler och i den andra akten satte Luca Wyss målet som kom att bli det sista i matchen.

I C Mores sändning kritiserades Sverige hårt i den andra periodpausen.

– Sverige är riktigt, riktigt dåliga i andra perioden, menade Sanny Lindström medan Niklas Wikegård kallade det för "en lam insats".

Efter plattmatchen och det tidiga uttåget ur turneringen var den förre HV-backen Erik Brännström, tillika lagkapten för Sveriges lag, inte nöjd.

– Det kändes väl bra i omklädningsrummet innan matchen tycker jag. Sen kommer vi ut och inte gör som vi ska, det är väl det. Vi gör inga mål och då vinner man inga matcher, säger Nässjökillen till Expressen och fortsätter:

– Det var inte så mycket snack i båset i de två första perioderna men sedan tycker jag att vi tar tag i det lite mer i den tredje. Men då är det ganska försent.

– Jag kommer aldrig mer få spela den här turneringen. Det känns extra surt, fortsatte Brännström.

Magsjuka härjade i den svenska truppen under mästerskapet. Förbundskaptenen Tomas Montén ställde totalt in tre träningar och hade endast två matchvärmningar. I en intervju med TT berättar Montén att han inte tycker att det var ett felbeslut.

Annons

– Vi hade så många sjukdomar så vi hade fått träna med tio man. Det har hela tiden handlat om vår status. Det har varit förkylningar och feber. Vi har känt att de som varit friska har fått dra ett jäkla lass.

– Men visst kanske det påverkar, framför allt special teams (numerärt över- och underläge). I dag var vi bra i boxplay, men det har blivit otroligt mycket på video.

TT: Vad har du för känslor i kroppen nu?

– Man är förbannad, ledsen och besviken. Den är lika sur som finalförlusten i fjol och bronsförlusten mot Ryssland för två år sedan. Alla förluster svider lika mycket, säger Tomas Montén.

Även Kanada åkte ur i kvartsfinal efter förlust mot Finland med 1–2.

David Gustafsson, till vardags i HV71, försöker ta pucken från Schweiz Sandro Schmid.
Foto: Erik Simander/TT
Relaterat: Juniorkronorna vann – efter kaoset: ”Inte orolig”
Relaterat: Ny JVM-seger – Sveningsson får bjuda på middag
Relaterat: Rysaren i natt: Juniorkronorna vann – efter Brännströms drömmål