Thomas Claesson undervisar på fredagen årskurs ett på Naturvetenskapliga programmet när det blir känt att han utsetts till landets bäste lärare i ämnet kemi.

Jubel utbrister i klassrummet på Brinellgymnasiet och pedagogen gratuleras spontant av flera.

Det är just hans pedagogiska förmåga som framhålls. Bailasan Alahmad säger att han är jätteduktig på att förenkla det som först kan verka svårt.

Annons

— Han är alltid beredd att upprepa vad han precis har sagt och han har en otrolig förmåga att möta oss på ett sätt så vi alla förstår, förklarar hon och avfyrar ett stort leende mot sin lärare.

Behöver inte läxor

Thomas Claesson är omtyckt, det är uppenbart.

— Det är nästan som att han lär oss ämnet utantill, fortsätter hon.

Bailasan säger att hon gör väldigt lite läxor, för det behövs inte.

— Man kan nästan gå direkt från lektionerna och göra proven.

Bättre beröm än så kan man inte få. Thomas Claesson rodnar lite grann när han hör hennes ord.

— Jättekul att höra, säger han.

Möter på rätt nivå

Det är Svenska Kemisamfundet som delar ut det pedagogiska priset på 10 000 kronor. De som har nominerat honom är hans egna elever. Tidigare i år reste några av dem till Stockholm för att vara med på Berzeliusdagarna och det var där som eleven Oday Asalaya lämnade sin kemilärares namn med en motivering.

Det gick hem. I nomineringen beskrivs Thomas som en lärare som vet hur man lägger upp undervisningen så att alla kan hänga med. Han förstår att möta sina elever på rätt nivå och därigenom får han kemiintresset att tända.

Svenska Kemisamfundet är en ideell förening för landets kemiintresserade och har som mål att främja utvecklingen av kemin och dess tillämpningar.

Helena Grennberg, ordförande i Svenska Kemisamfundet, framhåller att det är särskilt kul att just eleverna har nominerat honom. ”Ofta får vi höra att det är kemiläraren som varit den främsta inspirationskällan när det gäller det fortsatta studievalet på universitet och högskola” säger hon i ett pressmeddelande.