Klockan kvart i elva stod närmare ett 70-tal personer redo att börja vandra utmed Nässjös gator med plakat höjda mot skyn. Orkestern höll stämningen genom att spela välkända låtar från bland annat ABBA och Ulf Lundell.Röda stora flaggor varvades med den svenska flaggan och vita ballonger. Budskapen på plakaten höll sig kring teman som trygghet, arbetslöshet och rättigheter till bostad.

Maxamed Nuur från Nässjö tog med sig sina barn till stortorget för att gå med i tåget. I flera år har han sett till att gå med i första maj-tåget i Nässjö. Han tycker det är viktigt att hålla sig uppdaterad inom politiken och lyssna på vad talarna har att säga. På hans plakat stod det ”Ett tryggt Nässjö –Framtidstro och sammanhållning”, och tryggheten är det han anser är den viktigaste frågan inför valet.

– Tryggheten är den viktigaste frågan. Säkerheten måste finnas överallt nu när det är mer terror, våld och hot, säger han.

Till ljudet av trumslag marscherade tåget ner till Stadsparken där trubaduren Bill Strachal spelade musik. Det bjöds på fika samtidigt som Carina Ödebrink (S), Isak Öhrlund (SSU) och Mats Griph från LO framförde sina tal. Mats Grip och Isak Örhlund lade fokus på tryggheten för barn och unga; att Sverige ska ha skolor där alla får samma chans oavsett bakgrund, och att unga ska kunna hitta förstahandskontrakt på bostäder och ta del av trygga arbeten. Carina Ödebrink höll sitt tal sist och berättade att Socialdemokraternas tre prioriteringar inför valet är välfärd, lag och ordning och snabbare integration. Enligt henne behöver brott och kriminalitet bekämpas för att människor ska kunna känna sig trygga. Ödebrink talade även om att lägga mer resurser på vården.

Annons

– Vi ska införa patientkontrakt som gör att de med störst behov får den bästa vården, sa Carina Ödemark.