Stephanie Blomkvist var i torsdags i Växjö med sambon Daniel Gustavsson och sonen Oliver för att handla inför firandet på nyårsafton. De hade bland annat köpt fyrverkerier. Eftersom de inte har körkort åker de alltid buss och tåg, men när de hade satt sig på Krösatåget hem till Stockaryd på kvällen blev de tillsagda att kliva av igen.

Anledningen var att man på Jönköpings länstrafiks bussar och tåg inte får ha med sig fyrverkerier.

Annons

— Tågvärden sa att vi inte fick åka med eftersom vi hade med oss raketer som är ett explosivt ämne. Jag trodde att han skojade. Vi har handlat raketer inför nyår och åkt med tåget hem i många år, och har aldrig blivit tillsagda om detta. Jag har aldrig heller sett några som helst upplysningar om detta någonstans, säger Stephanie Blomkvist.

Svårt att hitta

Så det var bara för familjen att kånka av sina varor och sonen i barnvagnen från tåget igen. Från perrongen ringde hon JLT som bekräftade tågvärdens uppgifter och sa att de fick lösa sin hemresa själva.

Lösningen fick bli en dyr taxiresa hem.

I JLT:s resevillkor står det under rubriken handbagage att resenärer inte får ta med sig ”farligt gods, såsom explosiva och brandfarliga föremål och vätskor”.

Enligt länstrafikens kundcenter så är det resenärens eget ansvar att läsa villkoren innan man reser med deras bussar eller tåg. Men någon information på hållplatserna, eller ombord finns inte uppsatt. Inte heller vid en sökning på JLT:s hemsida går det att få fram de uppgifterna, utan hittas bara i ett flera sidor långt dokument.

— Jag sökte på alla möjliga formuleringar på deras hemsida utan att hitta något om det. Nu i nyår borde de vara extra uppmärksamma och sätta upp en lapp, tycker Stephanie Blomkvist.