— Vi har haft mycket fryst kyckling tidigare men i det nya avtalet så har vi lagt in färsk kyckling, säger kostchef Lena Ottosson.

— Anledningen är att färsk kyckling är mer lätthanterlig i våra kök, än att vi måste ta upp och tina, fortsätter hon.

Lena Ottosson berättar att det är i hanteringen av kycklingkött som faran finns. Det är otroligt viktigt att kycklingkött inte beblandas med andra råvaror och att knivar, skärbrädor med mera rengörs noggrant.

— Jag tror det beror på okunnighet, att matvarorna hanteras fel när människor insjuknar, säger Lena Ottosson.

Läser man Livsmedelsverkets rekommendationer så avråder inte myndigheten folk från att tillaga färsk kyckling, men konstaterar att många personer i Sverige blivit sjuka på grund av campylobakter under hösten och vintern.

Orsakerna är inte helt klarlagda men färsk kyckling är en känd källa till smitta. Följer man bara råden om god hygien och genomstekning av köttet, så behöver man inte avstå från färsk kyckling. Fryst kyckling minskar mängden bakterier, men inte helt.

Annons

Landets smittskyddsläkare uppmanar allmänheten att vara extra noga med hygienen eller tills vidare helt undvika färsk kyckling.

Ska köpa färsk

Just nu är det aktuellt med ny upphandling av råvaror till kostenheten i Vetlanda kommun och en nyhet är att i det nya förfrågningsunderlaget så ingår färsk kyckling.

— Några produkter kommer att vara frusna också.

Är det svensk kyckling som ni kommer att köpa in?

— Vi kan inte kräva att det ska vara enbart svensk kyckling. Vi har upphandlat med en myndighet som har upphandlingskrav. Vi kräver att de ska följa upphandlingskraven.

När det gäller kyckling så har politikerna sagt att den produkten ska motsvara svensk djurhållning.

— Bland annat så är det förbjudet med näbbtrimning. Att man klipper av näbbarna så att kycklingarna inte ska hacka ihjäl varandra. Det ställs jättemånga olika krav, bland annat att buren ska vara ett visst antal meter, att det ska vara en viss körtid till slakt.

— Hittills har vi köpt in mest svensk kyckling, till största delen. Vi har väldigt höga krav i Sverige men det finns också andra länder som är i fatt, så vi skulle kunna få kyckling från andra länder.

Halten campylobakter minskar i samband med att kyckling fryses men försvinner också när kycklingen tillagats i tillräckligt hög temperatur.

Vad tänker du när du läser om larmen om färsk kyckling?

— Att vi får hantera den än noggrannare. Vi kommer att gå ut med information om detta till personalen. Vår personal är redan så kunnig. Jag tror som sagt att det handlar om okunnighet när kycklingen hanteras fel, svarar lena Ottosson.

Kommer du själv att tillaga färsk kyckling i fortsättningen?

— Ja.

Läs Livsmedelsverkets rekommendationer här.