Det sista datumet för betalning närmar sig snabbt och missar du att betala förs skulden över till Kronofogden och du riskerar att få en betalningsanmärkning.

På måndag den 13 november måste kvarskatten skickas in till Skatteverkets konto om man fick beskedet i augusti.

Totalt fick 1,6 miljoner svenskar sitt besked om eventuell kvarskatt då.

Många glömmer bort

Förra året var det 30 000 personer som missade att skicka in kvarskatten och fick sina fordringar överlämnade till Kronofogden. Många av dessa personer har hamnat där för att de helt enkelt bara glömt bort att betala in restskatten.

— Alla har mycket att tänka på och kvarskatten är lätt att missa . Vi vill därför påminna alla skattebetalare att kolla en extra gång i sin digitala brevlåda och inte vänta in i det sista med betalningen. Det är ju tusentals personer som får sin kvarskatt överlämnad till Kronofogden helt i onödan, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

160 Nässjöbor till kronofogden

Annons

160 personer i Nässjö hade skatteskulder hos Kronofogden under 2016, vilket var tredje flest i länet.

De sammanlagda skulderna för dessa 160 personer var över 10 miljoner kronor. Det betyder att det var inte mindre än 66 500 kronor i skatteskulder i snitt per person.

— Vi misstänker att det kommer att ligga på ungefär samma nivå i år. Det brukar inte förändras alltför mycket år från år, säger kronofogden Krantz.

Nära 2 000 i länet

I Jönköpings län var det under 2016 allt som allt 1 720 personer som hamnade hos Kronofogden på grund av skatteskulder.

Dessa skulder låg på 178 miljoner kronor, vilket fortfarande bara är en liten del av de skatteskulder som finns i landet.

Totalt så är det över 80 000 svenskar med sammanlagda skatteskulder på mer än 15 miljarder kronor.