Nässjö MK–föraren Johan Axelsson är ett välkänt namn för de rallyintresserade på Höglandet. 31–åringen återfinns ofta högt upp i resultatlistorna när det vankas tävlingar i trakten.

Helgens framträdande i Scalextric Cup och Hammarslaget utanför Norrahammar var inget undantag. Axelsson tog hem totalsegern trots att han knappt åkt några tävlingar alls på drygt ett år.

– Vi fick vårt andra barn förra året så så då körde jag ingenting. Jag åkte första tävlingen nu i april så innan dess hade jag ett års uppehåll, berättar han.

Satsar på Rallycupen

Sedan april har han även hunnit med en start i Svenska Rallycupen. Det är egentligen där Axelssons satsning ligger den här sommaren.

Men för att få några extra mil i sin nybyggda bil kom han till start även i Hammarslaget.

– Det var mest för att få åka lite nu när det ändå var så nära. Har man både barn och hus blir det inte så mycket tid över för det och man vågar ju inte satsa hur hårt som helst heller. Det blir ju ganska tidskrävande att göra några större reparationer, säger han.

Annons

Axelsson hade en segermarginal på ungefär sex sekunder. Men att han och kartläsaren Torbjörn Romedahl ens tog sig i mål måste ses som den stora bedriften.

Puttade bilen

Inför den sista sträckan som kördes började bilens växellåda strula.

– Vi fick åka hela den sista sträckan på fyrans växel så jag var övertygad om att det inte skulle funka. Tänk själv bara att behöva starta på fyrans växel, säger Axelsson.

Ekipaget tog sig dock i mål. Men väl där tog det stopp.

– Den hade inte gått tre meter till. Vi fick putta bilen de sista 150 metrarna för att lämna in tidkortet, säger Axelsson.

Nu har tvåbarnspappan några sena timmar framför sig i garaget. Den 3 juni körs den andra deltävlingen i Svenska Rallycupen där konkurrensen är stentuff.

Är målsättningen att vara med i toppen även där?

– Viljan finns ju alltid sen om det är realistiskt får vi ju se. Men i den första deltävlingen åkte jag hyfsat jämnt med de som åkt fruktansvärt mycket mer rally än jag de senaste åren.

Vad gjorde du själv under det året du hade uppehåll?

– Det blev lite underhåll på huset och föräldraledighet. Sen hjälpte jag pappa (Mats Karlsson) lite som fortfarande är aktiv. Han körde bland annat Midnattsolsrallyt förra året, så jag hjälpte till där.

Har du saknat att köra själv?

– Jo det är klart man har saknat det. Men sen känner man att det är gränsfall att tiden räcker till när man har två barn. Det blir att man får åka och skruva lite på kvällarna när barnen har gått och lagt sig.

Det blir många sena nätter i garaget då?

Ja så är det. Men ska man hålla på med det här så får man ta det.

Om det blir några fler framträdanden i Scalextric Cup för Axelsson återstår att se. Klart är i alla fall att han får svårt att nå ikapp toppstriden där en annan Nässjöförare toppar tabellen.

Pierre Melin leder cupen före Team Skogsåkarnas Peder Hadarsson efter tre deltävlingar.