Tidningen sammanställer här de populäraste köp- och säljloppisarna på Facebook i respektive kommun. Tusentals människor är medlemmar i grupperna och varje dag sker mängder av affärer.

Största loppisarna på Facebook på Höglandet

VETLANDA

Vetlanda Loppis – 13 605 medlemmar

Vetlandaloppis – 8 498 medlem..

Största loppisarna på Facebook på Höglandet

VETLANDA

Vetlanda Loppis – 13 605 medlemmar

Vetlandaloppis – 8 498 medlemmar

Barnkläder/barntillbehör Loppis Vetlanda – 2 290 medlemmar

EKSJÖ

Eksjöloppis – 8 261 medlemmar

Eksjö loppis – 5 832 medlemmar

Eksjöloppis/Second hand – 3 226 medlemmar

YDRE

Ydre Anslagstavla – 2 286 medlemmar

NÄSSJÖ

Nässjö Loppis/Secondhand – 16 320 medlemmar

Nässjöloppis – 9 088 medlemmar

TRANÅS

Tranås "Vilda" Loppis – 8 075 medlemmar

Tranås nya kids loppis – 2857 medlemmar

SÄVSJÖ

Sävsjö loppis – 2 022 medlemmar

ANEBY

Aneby loppis utan regler – 1 111 medlemmar

Fotnot: Antalet medlemmar gäller för den dagen artikeln författades.

Eftersom grupperna oftast är geografiskt begränsad till respektive ort kan säljare och köpare träffas direkt och slippa postförsändelser och fraktkostnad.

Andra medlemmar i gruppen kan enkelt ta kontakt med säljaren direkt i kommentarfältet. Kommunikationen sker snabbt och smidigt.

Angela Ardelean från Holsbybrunn driver en av de mest populära Facebookloppisarna i Vetlanda.

Hon har stort intresse för loppmarknader generellt och skapade sidan 2011. Nu sex år senare har den nästan 14 000 medlemmar.

Annons

– Vi har 13 663 medlemmar för att vara exakt. Det anmäler sig folk varje dag, även från grannorterna. Men det kommer även förfrågningar från andra delar av landet och det kan jag inte acceptera. Jag vill heller inte att företag ska göra reklam på sidan. Om jag ser någon som inte passar så tar jag bort det och blockerar medlemmen. Jag tror vi har 400 medlemmar blockerade just nu, berättar Angela.

Kan bli tjafs

Hon lägger flera timmar varje dag på sidan och allt arbete sker ideellt.

– Ibland önskar man att kunde ha fått betalt men jag gör det här gratis för det är kul att kunna glädja andra människor. Jag drog igång den här sidan och känner ett ansvar så jag vill inte släppa till någon annan även om det mycket tid. Vi har så många medlemmar och många är så nöjda med sidan. Jag minns att jag sa wow när det var 1 000 medlemmar, jag hade aldrig trott att det skulle bli så många som nu.

Emellanåt kan det uppstå tjafs mellan köpare och säljare och det är inte alltid lätthanterligt för en administratör att lösa konflikten.

– Jag försöker jag göra så gott det går. Jag försöker vara rättvis, men jag ju inte vara advokat.

Störst i Nässjö

Så vad säljs då på dessa loppmarknader på nätet.

– Ja, det är allt mellan himmel och jord. Mest handlar det om inredningsartiklar, men det kan vara möbler, elektronik och till och med bilar.

Evelina Lindell sköter Eksjö loppisen med drygt 8 000 medlemmar.

– Jag var inte med och startade gruppen utan tog över för ett och ett halvt år sedan. Klart man lägger mycket tid på det, hälften ska rensas av annonser. Men samtidigt är det så himla roligt att få det att funka. Men man får ta en del skit ibland, man kan inte alltid tillgodose allas behov men man gör så gott man kan, säger Evelina.

Allra störst på Höglandet är Nässjö Loppis/Secondhand som också var en av de första att startas. Den har i dag drygt 16 000 medlemmar.