Tolv konstnärer skapar tolv verk, ett i månaden, som publiceras den sista lördagen i varje månad.

Hall Media har i samarbete med Konstfrämjandet utvecklat Konstuppslaget, ett projekt som ger medverkande konstnärer ett tillfälle att utforska nya uttrycksmedel i ett nytt sammanhang.

– Vi har tidigare gjort något liknande när vi har beställt texter från författare. Det känns roligt att pröva samma sak med konstvärlden för att se vad som händer, säger Emilia Söelund, kulturchef för Jönköpings-Posten.

Konstnärerna har fått fria händer att skapa något för ett specifikt utrymme: ett uppslag i papperstidningen samt tidningens digitala plattformar.

– Konst berättar ofta en historia. Att arbeta med tidningen blir ett sätt att länka vidare, som en bildningsresa, säger Per Hasselberg, verksamhetsledare för Konstfrämjandet.

Per Hasselberg och Konstfrämjandet har kurerat projektet och valt ut konstnärerna. Det enda kriteriet har varit att konstnären har någon koppling till staden eller regionen.

– Vi har försökt att få det att spreta så att man verkligen ska se mångfalden. Vi har använt ett väldigt brett konstbegrepp som innefattar all konstnärlig verksamhet för att var och en ska känna sig hemma. Det är låga trösklar och en spetsig fortsättning, säger han.

Samarbetet med Hall Media utgör ett konstprojekt i folkbildningens anda. Konstfrämjandets urval illustrerar vem som blir konstnär och hur man kommer in i konstvärlden. De medverkande konstnärerna har hittat egna vägar för att nå sitt mål.

Annons

– Konstskolor fungerar ofta som en naturlig motor. I och med att det inte har funnits någon konstskola i Jönköping väcks en diskussion om konstens roll i samhället. Det är ett perspektiv som är värdefullt, menar Per Hasselberg.

Konstfrämjandet finns i hela landet och består av olika medlemsorganisationer och distrikt. De har som mål att sprida konst och ge andra perspektiv på vår samtid.

– Konst är ett sätt att tänka.

Konstnärer i Konstuppslaget

Juni: Johanna Billing

Juli: Sebastian Dahlqvist

Aug: Ruben Vätte

Sep: Lundahl & S..

Konstnärer i Konstuppslaget

Juni: Johanna Billing

Juli: Sebastian Dahlqvist

Aug: Ruben Vätte

Sep: Lundahl & Seitl

Okt: Henning Lundqvist

Nov: Clara J:son Borg

Dec: Niklas Tafra

Jan: Nina Noreskär

Feb: Nanna Nordström

Mars: Evelina Jonsson

April: Marcus Appelberg

Maj: Lina Lundqvist