Relaterat: Här sörjer de döde EU-migranten: "Han var en bra människa – jag är jätteledsen"

Enligt handlingar som inkom till Jönköpings tingsrätt på måndagsförmiddagen ska tonåringen vara misstänkt för mord. Tonåringen ska ha fått en försvarsadvokat, som i samma handlingar skulle infinna sig på polishuset i Jönköping klockan elva på förmiddagen.

Ytterligare två personer, som båda är under 15 år, har fått juridiska biträden och är misstänkta för inblandning i brottet, enligt P4 Jönköping som var först att berätta om gripandet.

Senast klockan tolv på torsdagen den här veckan ska åklagaren Linda Schön meddela tingsrätten om tonåringen ska begäras häktad.

Varken polis eller åklagare vill uttala sig om måndagens gripande. Men i ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten bekräftas uppgiften att brottsrubriceringen är mord och att en person greps under morgonen.

– Vi håller fortsatta förhör med flera inblandade personer. Teknisk undersökning genomförs också och Nationellt forensiskt centrum undersöker material. Exakt vilka fynd som finns går vi inte närmare in på med hänvisning till förundersökningssekretess, säger Linda Schön och fortsätter:

– Utredningen är i ett inledande skede. För att säkerställa att förundersökningen ska kunna bedrivas rättssäkert och effektivt önskar vi att få arbeta ostört.

Annons

Det var den 8 augusti som en död man hittades i parken intill Smedbyn i Huskvarna. Polisen uppgav då att det inte fanns några tecken på att brott skulle ligga bakom dödsfallet. Först utreddes det som vållande till annans död, men efter obduktionen ändrades rubriceringen.

Thomas Agnevik, presstalesperson i polisregion öst, hade under måndagsförmiddagen inga uppgifter om hur gripandet gått till.

– Det är högsta möjliga sekretess på det här, säger Agnevik.

Enligt honom hör det inte till det vanliga att unga människor misstänks för den här typen av brott.

– Det är ett extraordinärt grovt brott, det är ju mord. Det är väldigt ovanligt att man har ungdomar som blir misstänkta för mord.

Den döde mannen var en EU-migrant som vistats i Huskvarna en tid. En vän till mannen har berättat för JP om hur han var som person.

– Han var en fin person och hade inga fiender, vad jag vet. Han nämnde inget om att någon skulle ha haft något emot honom. Han var en vänlig person, har vännen Gheorge Popa sagt.

Relaterat: Polisen har hållit flera förhör efter misstänkta mordet: "Vi jobbar hårt"
Mannen hittades i en park intill Smedbyn i Huskvarna.
Foto: Adam Öhman
Relaterat: Vännen om EU-migranten: ”Jag väntade på att han skulle komma, men han kom aldrig.”
Gheorge Popa, en av mannens vänner.
Foto: Adam Öhman