Det råder vattenbrist på många håll i länet och på flera håll har det gått så långt att kommunerna infört bevattningsrestriktioner.

Nu finns en oro bland biodlarna att torkan även ska påverka honungsproduktionen.

— När det är så torrt producerar inte växterna lika mycket nektar. Fortsätter torkan så här så blir det inte mycket honung, säger Arne Petersson, ordförande i Sävsjöortens biodlarförening.

Under ett normalår kan ett bisamhälle producera drygt 30 kilo honung om året på Höglandet. Men Arne Petersson tror inte att man kommer att komma upp i de siffrorna i år.

— Även om det har blommat på bra har det också blommat över snabbt, säger han och pekar på ett parti vissna vitklöver nedanför bikuporna.

Seg säsongstart

För biodlarna i Jönköpings län har säsongen varit segstartad. Under den köldknäpp som kom under våren förstördes mycket av blommorna av frost, vilket ledde till att allting kom av sig, och en del bisamhällen dog.

Annons

— Det är först nu i juli som bina har hunnit i fatt, säger Sture Käll, ordförande i Sveriges biodlares riksförbund i Jönköpings län.

Den låga vattenmängden gör också att honungen lätt blir stel, och mer svårhanterlig.

— Hur honung ska vara är ju upp till var och en, men utan tillräckligt med vatten blir den helt enkelt inte lika rinnig som under ett normalår, förklarar Arne Petersson.

Hundratal kupor

Arne Petersson har varit biodlare i 15-20 år och har ett hundratal bisamhällen utspridda på olika platser i Hultsjötrakten.

— Bin är fantastiska djur som är avgörande för att vi ska kunna ha en så bred flora, och för att vi ska kunna äta de sylter, krämer, bär och frukter som vi är vana vid, säger han.

Med över 800 biodlare är Jönköpings län ett av de tätaste biodlarområdena i Sverige. Bara i Sävsjöortens biodlarförening har man drygt 45 medlemmar.

— Vi träffas fyra till sex gånger om året, och det är alltid väldigt god uppslutning, berättar Arne Petersson.

Nu hoppas biodlaren att det ska bli några regniga veckor, i alla fall nattetid, så att bina får chans att samla på sig ordenligt med nektar innan hösten.