Smålands-Tidningen

Annons

Torkan kan kosta skogsägarna miljardbelopp

Torkan kan kosta skogsägarna miljardbelopp

Torkan och hettan kan komma att kosta även skogsägarna miljardbelopp. Det menar Södras strateg Göran Örlander. "Jag gillar inte skräckpropaganda, men jag är bekymrad och känner mig inte säker".

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Kommunerna som är bäst rustade för klimatkris

De flesta kommuner i Sverige är dåligt rustade för extremväder och klimatförändringar. Några positiva exempel går dock att hitta i Jönköpings län.

Jägareförbundet uppmanar: Skjut kalvarna

Sommarens torka slog till när djuren behövde fodret som mest. Inför jaktsäsongen uppmanar Jägareförbundet i länet till att bara skjuta rådjurskid och älgkalvar.
– Det är bättre att man skjuter de unga djuren, säger Gunnar Lindblad, ordförande för Jägareförbundet i Jönköpings län.

Experten tipsar: Så räddar du svampsäsongen efter torra sommaren

Sommarens torka har gjort att det hittills varit magert med svamp i skog och mark. Men den senaste tidens skurar ger svampexperten hopp om en god svamphöst.

Så ser Sverige ut efter torkan – från rymden

Efter en sommar med väldigt lite regn, syns även torkan från rymden.

Nära 800 blixtnedslag i länet under torsdagsnatten

Under natten till fredagen var det ett rejält åskoväder som tog sig in över Jönköpings län.
– Det var ändå ett område av lite kraftigare åska som var över oss under natten, säger Alexandra Ohlsson som är meteorolog på SMHI.

Wilma, 15, fångade åskovädret – se häftiga filmklippet

Wilma Magnusson, 15 år, satt ute vid sitt hem i Lekeryd under onsdagskvällen när ett rejält åskoväder drog fram över trakten. Med hjälp av sin mobiltelefon fångade hon flera blixtnedslag i slow motion.
– Jag blev chockad själv när jag såg det på filmen, säger Wilma.

Rekordmånga sjöräddningar i sommar

Antalet sjöräddningsfall från maj till juli har uppgått till 651 stycken, skriver Sjöfartsverket i ett pressmeddelande. Det är den högsta siffran sedan man började införa mätningar, år 2000. Även juni månads siffror är rekordhöga.

MSB: Extrem brandrisk i helgen

I ett pressmeddelande från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) framgår det att brandrisken i helgen kommer vara stor.

I årets rekordvärme - kraftig ökning av vårdärenden

Årets extremvärme har inte bara lett till omfattande skogsbränder, även antalet vårdärenden har ökat kraftigt i det torra vädret. Specifikt är det djur och insektsbett som nästan har fördubblats sedan förra sommaren.

Se alla 47 bilder från julmarknaden i Eksjö

I stället för snö blev det regn, men årets julmarknad har hittills ändå lockat många. Under hela helgen trängs marknadsbesökarna i centrala Eksjö och minglar runt bland knallarna till toner av julmusik i olika former. Dessutom utsågs årets ljusdrottning i Eksjöortens ryttarförenings luciatåg – lotten föll på Tindra Björkman.

Eksjökillen tillbaka i svensk hockey: "Mådde inte bra där över"

Simon Lööf är är tillbaka i Sverige igen efter ett par år på andra sidan Atlanten.
Eksjökillen är hemma för att försöka hitta glädjen till hockeyn igen efter en tyngre period i livet.
– Jag var tvungen att ändra på någonting. Jag ville bara hem för att se om jag fortfarande tycker det är kul att lira, säger han.

Busschaufför attackerades av våldsam resenär

En man i 40-årsåldern åtalas vid Eksjö tingsrätt misstänkt för att ha misshandlat både en busschaufför och en kvinna vid två olika tillfällen i Eksjö kommun.

Räddningstjänstens plan: Så ska bristen på brandmän lösas

Inställningen, inte kraven, behöver ändras för att klara räddningstjänsternas rekryteringsbehov. Kvinnor och utrikes födda ska i större utsträckning ses som möjliga medarbetare.
– Vi missar mycket bra kompetens, konstaterar Jonas Petri, räddningschef vid Höglandets räddningstjänstförbund.

Man misstänks ha förföljt en kvinna under lång tid

En man från Eksjö kommun misstänks för olaga förföljelse. Brottet – som innefattar ett stort antal gärningar, ska ha begåtts under en längre period.

Nu är arbetet igång – det här händer med Ciselören framöver

Den uppmärksamme har säkert noterat att schaktarbetet på Ciselören i Gamla stan har påbörjats. Under tisdagskvällen höll samtidigt företrädare för byggprojektet ett informationsmöte i Olsbergs arena för inbjudna fastighetsägare i Gamla stan. Där redogjorde man för byggprojektets framfart och vilka utmaningar som väntar.
– Vi är måna om att ha en tät dialog med de berörda i området för det är självklart att en byggnation på denna plats kommer att vara utmaning, säger Maria Lund, vd för Stridh och Son AB.

Långtidsarbetslösa fick bygga nya badtoaletter: ”Vi gillar uppdrag som det här”

Badplatsernas gamla toaletter har gjort sitt. Till sommaren kommer nya toaletter som byggts av deltagarna på arbetsmarknadsenheten.
– De gamla var ganska dåliga, men de har hållit i 15 år, säger arbetsledaren Elmir Lindov.

Polis misstänks för tjänstefel – privatperson drabbad

En hundförare inom polisen misstänks för tjänstefel. Polisen ska bland annat ha beordrat och låtit sin tjänstehund angripa och bita en man, trots att det inte var befogat.
Den aktuella händelsen ska finnas på film.
Artikel 2 av 18
Kommunerna som är bäst rustade för klimatkris
Tillbaka till startsidan