I år är det tredje säsongen för veteranfordonsträffarna i idylliska Gisshult. Träffarna, som hålls varje torsdag från slutet av maj och tre månader framåt, lockar veteranfordonsfantaster från när och fjärran. Två av initiativtagarna, Nåte Wallin och Tomas Svensson, berättar om det stora intresset som torsdagsträffarna väcker.

– Rekordet är 136 fordon. Många av dem som kommer bor i närområdet men finns det de som reser ända från Vimmerby och Oskarshamn. En del är stammisar men det finns alltid nya udda fordon att kolla på varje gång. Idag har vi besök av ett väldigt ovanligt ekipage som det bara finns ett utav i Sverige, säger de och pekar bort mot skogsdungen.

Veteran på turné

Bilen Nåte och Tomas pekar ut tillhör Jan Lundell som har rest ändå från Umeå. Han köpte sin Lincoln Zephyr årsmodell 41´, för fem år sedan i Finland. Sedan Jan köpte bilen har han renoverat den både invändigt och utvändigt. Dessutom har han byggt sin egen husvagn som andas minst lika mycket 40-tal som bilen.

– Vi brukar åka genom Sverige en vecka varje sommar och har gjort det under en lång tid. Därför blev jag mer eller mindre tvungen att bygga en tillhörande husvagn. Såhär i efterhand tycker jag att det var värt det då vi har använt den mycket, berättar han.

Lincoln Zephyr tillverkades bara i 972 exemplar. Jan har nummer 951 och är den enda i Sverige som äger en sådan.

Annons

– Köpa och renovera bilar är mitt stora intresse. Jag kan hålla på med 2-3 bilar samtidigt. En sådan här bil är en bättre investering än ett hus, klargör Jan Lundell.

Evenemang för familjen

Några som har kommit för att spana in de fyrtiotal bilar som står uppställda vid Gisshults badplats, är syskonen Ludvig och Jonathan som är där med sina föräldrar Janne och Annika. Familjen har en egen bil på plats. Närmare bestämt en Chrysler Newport.

– Vi är här för tredje gången. Det är alltid lika trevligt att träffa på människor med samma intresse och spana på bilar, förklarar Janne.

Trots att Ludvig och Jonathan är några utav dem yngre på plats, delar de sina föräldrars intresse och följer mer än gärna med på torsdagsträffarna. De båda har redan hittat sin favoritbil för dagens träff.

– Den coolaste bilen är den bruna med husvagnen, säger barnen och kollar storögt bort mot Jan Lundells Lincoln Zephyr.