I fredags utlystes ett totalt eldningsförbud i Eksjö. Förbudet gäller tills vidare på samtliga allmänna platser i kommunen och innebär att det inte är tillåtet att göra upp någon form av öppen eld utomhus fram till det att förbudet är upphävt. Anledningen till förbudet är att prognosen från SMHI tyder på att det kommer vara fortsatt torrt i skog och mark.

– Det är högre brandriskvärde här än i Mellansverige, så förutsättningarna för att för att få bränder här är större, säger Micael Carlsson.

Det har tidigare varit eldningsförbud i kommunen vilket bland annat innebär att det inte är tillåtet att använda fyrverkerier utomhus, placera en engångsgrill direkt på marken och att grillning på allmän plats måste ske i särskilda grillplatser som kommunen tillhandahåller. I och med det totala eldningsförbudet är det inte längre tillåtet att grilla på andra ställen än i anslutning till sin bostad.

– Så länge du håller dig i din trädgård är det okej, inte annars.

Även om grillning i trädgården får ske gäller det ändå att vara vaksam eftersom gräset är torrt och lätt börjar brinna. Räddningschefen tipsar också om att ha pulversläckare, eller vatten, nära till hands om olyckan skulle vara framme.

– Om man måste grilla, håll till i trädgården och ha ett spann vatten eller pulversläckare tillgängligt. Allra bäst är en trädgårdsslang.

Annons

Att bryta mot förbudet kan leda till böter.