— Ceremonin var fin, det var trevligt, säger Annika Wahlström.

Stockholmsäventyret för LRF Mjölks 39 guldmedaljörer startade redan i söndags kväll med välkomstmiddag på hotellet precis vid centralstationen.

Måndagen började sedan tidigt. Redan vid klockan nio var alla på plats i anrika Svenska Läkaresällskapets hus, i Klarakvarteren bara ett stenkast från hotellet.

De två timmarna som följde ägnades åt en grundlig genomgång av utdelningsceremonin, sedan kaffe och fotografering. Så var det dags.

— Ceremonin gick fort, den pågick en timma, berättar Annika.

Utöver vacker musik innehöll timmen tal av LRF Mjölks ordförande Palle Borgström, civilminister Ardalan Shekarabi och av kungen.

Traditionen att kungen delar ut guldmedaljen till mjölkbönder med många prickfria år går tillbaka redan till starten 1957. Då hette kungen Gustav VI Adolf.

Annons

— Kungen tackade oss för en bra insats. Sedan var det dags för medaljutdelningen. Ingen svimmade, allt gick som på räls. De flesta av oss bugade när vi tog emot medaljen men några av damerna i folkdräkt neg och det såg väldigt fint ut, berättar Annika.

— Det var förstås lite speciellt, något man inte direkt lär få uppleva igen.

Att Annika var den av makarna Wahlström som skulle ta emot medaljen var egentligen aldrig någon fråga.

— Det är jag som har haft ansvaret för själva mjölkproduktionen under hela tiden vi varit bönder och det är ju det man bli belönad för.

Huvudansvaret har inneburit att Annika själv stått för de flesta av veckans 14 mjölkningspass under alla åren.

— Så jag skäms inte för guldmedaljen direkt, säger hon.

Efter den högtidliga ceremonin följde lunch på restaurang Solliden på Skansen, en guidad rundtur med buss i Stockholm och slutligen en trerätters festsupé på hotellet med fler tal, underhållning och dans.

— Alla hade så mycket att tala med varandra om, det var kul att höra om andras förutsättningar, säger Annika och sammanfattar upplevelsen:

— Det känns som vi haft en riktigt skön semester med många nya intryck.

Kungen delade ut ytterligare en guldmedalj till mjölkbönder från länet, nämligen till Waldemar och Anna Rydsmo från Ingarp i Eksjö kommun.