Under den senaste säsongen har Tranåsbygdens konstförenings tre utställningar ägnats åt bildkonstnärer från Tranås.

– Det här är den sista utställningen i den triangeln, säger curator Bo Akterin.

Laila Bülow Mattssons keramik är välbekant för många Tranåsbor, men utställningen med nya verk lär bjuda på en hel del överraskningar.

– Hon är gammal i gemet, men har inte fått fått presentera sitt arbete som helhet tidigare. Det är med stor respekt och glädje som vi kan presentera hennes alster, säger Anna-Lena Larsson Liljenberg, ordförande i konstföreningen.

På fredagen är det vernissage för Laila Bülow Mattssons utställning i Piratenhuset. Hon behöver inte resa särskilt långt. Bara ett stenkast bort, på andra sidan Storgatan, har hon sin ateljé och butik, Blå pumpen.

– Jag har varit här i 34 år och då trivs man, säger Laila Bülow Mattsson.

Hon har ställt ut på mängder av olika platser under åren, men minns inte riktigt sin senaste separatutställning i Tranås. Nu presenteras hela hennes konstnärskap genom flera av verk av keramik, men också textil och måleri, både akryl och akvarell.

– Akvarell är nog svårare, för det betyder lagt kort ligger. Men det är fantastiskt att måla med, bara vatten och färg.

Keramikern, formgivaren och bildkonstnären Laila Bülow Mattsson har varit verksam i Tranås i 34 år. Hennes ateljé och butik, Blå pumpen, ligger bara ett stenkast från Piratenhuset.
Foto: Johan Fingal

Ett av utställningsrummen har ett orientaliskt tema med teckningar och målningar av en dansande modell. Ett annat rum kallas Intåg i sommarhagen och här finns klarare färger. I rummet syns också stora keramiska fat med blomstermotiv.

Annons

– Jag kallar det Livskraft. Jag tänker mig blommor som växer upp ur asfalten, säger hon.

I det tredje rummet skildras mammor och barn och i det sista rummet finns ett fågel- och trädgårdstema. Kärleken till djur och natur är tydlig genom hela utställningen. Några kor från hemmet i Sunhultsbrunn får medverka i några bilder.

– Jag går hos mina kossor varje dag. Morgonmöte med ledningsgruppen, kallar jag det.

I varje utställningsrum finns exempel på konstnärens karakteristiska keramik.

– Jag började med lergods, men gick över till stengods. Jag tycker att det är ett starkare material, säger hon.

Laila Bülow Mattsson tror att hon kan visa något nytt, även för de trogna kunder som känner hennes verk sedan tidigare.

– Jag hoppas att man blir lite överraskad. Jag vill alltid hitta nya saker, jag vill inte stanna upp. Idéerna kommer hela tiden, de tar inte slut.