Lärarna bjöd som bekant på en skamligt rolig parodi av den norska ungdomsserien SKAM lagom till skolstarten. Något som uppmärksammats i flera medier den senaste veckan.

På torsdagskvällen visades till och med delar av videoklippet i Breaking News med Filip och Fredrik på Kanal 5.

”Lärare gör vad de kan för att sticka ut och vara med i matchen”, inledde Filip Hammar i programmet. Programledarduon menade att det numera är något av en ”happening” att återvända till skolan, där lärarna sätter sig själva i centrum.

”Det har blivit eventifierat det här med skolstarten”, fortsatte Filip Hammar.

Tranås blev Alingsås

Först visades ett klipp från skolstarten i Ludvika, varefter Fredrik Wikingsson felaktigt presenterade Alingsås egen version av norska ungdomsserien SKAM, som i själva verket är från Tranås.

”Detta är lite smärtsamt”, konstaterade Fredrik Wikingsson.

Annons

”Det borde finnas en gatekeeper på alla skolor som säger att det här borde ni inte göra. Skitsamma, det är lite oförargligt det där”, framhöll Filip Hammar och rundade av inslaget.

Större spridning än väntat

Det är Anita Berlin, kommunikatör på Holavedsgymnasiet, och läraren Åsa Scharff som framför allt hållit i trådarna för att skapa parodin.

— Videon har fått en långt större spridning än jag hade kunnat tänka mig, berättar Anita som tycker att det är lite synd att programledarna tog fel på stadens namn.

— Loggan syns i alla fall, så den som är riktigt snabb kan se att det är från Tranås. Det var synd, men kul att det kom med. Vi fick våra 15 minutes of shame, eller fame, hur man nu vill se det, säger Anita och skrattar.

Flesta positiva

När man gör en parodi på något går det antingen hem, eller så gör det inte det, menar Anita Berlin, angående Wikingssons uttalande om att klippet skulle vara smärtsamt.

— Vi visste inte hur det skulle tas emot, men tittar vi på reaktionerna så har majoriteten varit positiv. Sen kan jag ju inte tänka mig annat än att Filip och Fredrik skulle tycka att det är smärtsamt. Det tar jag med god ro!

— Vi ville bjuda på oss själva och det tycker jag verkligen att lärarna gjorde. Eleverna kommer alltid tycka att det är lite lätt pinsamt när de vuxna gör något, och det är det som är roligt också.