Polisen kontaktades strax före klockan 03.30 den 29 maj.

– Det var ett vittne som såg tre personer lasta upp en åkgräsklippare på ett släp och sedan lämna platsen i en bil i riktning mot Sävsjö, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen region Öst.

En polispatrull skickades ut som fick kontakt med ekipaget cirka en halvtimma efter samtalet från vittnet. Då visade det sig att bilsläpet var tomt.

– Efter ytterligare någon halvtimma hittades åkgräsklipparen i närheten av Stockaryd, säger Torbjörn Lindqvist.

De tre personerna som färdades i bilen, två män och en kvinna i 45-50-årsåldern, greps under natten misstänkta för stöld. Trion anhölls på tisdagsmorgonen efter beslut av åklagare.

De anhållna personerna, som är skrivna i länet, är misstänkta för att ha stulit såväl åkgräsklipparen som bilsläpet från kyrkan.

UPPDATERING: På onsdagsmorgonen var samtliga tre fortsatt anhållna. De tre hör alla hemma i Sävsjö kommun och ska vara kända av polisen sedan tidigare för liknande brottslighet samt narkotikabrott. Kyrkan som utsattes för stölden är Lannaskede Myresjö kyrka.

Två av de tidigare anhållna har nu släppts även om misstankarna mot dem lär kvarstå.

Den tredje, en man i 50-årsåldern, häktades under torsdagen på sannolika skäl misstänkt för stöld. Som häktningsskäl anges att mannen skulle kunna undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen.

Annons

Åtal ska vara väckt mot mannen senast den 14 juni, om inte omhäktning sker eller han släpps fri.