Bussförar-SM avgjordes i helgen i Vallentuna, norr om Stockholm. Tävlingen arrangeras i syfte att uppmärksamma landets bussförare och deras kompetens.

P-O Ängegärd anmälde sig mest på skoj och fick göra ett teoretiskt test på nätet.

- Det var en lite kul idé, säger han.

Han var en av sexton som kvalificerade sig till tävlingen där förarna fick göra olika praktiska moment för att testa deras yrkeskunnande.

Att köra ekonomiskt är en av många aspekter som ingår i jobbet.

– Det gäller att köra mjukt och gasa lagom hårt. Allt för att spara på bränsle och spara på miljön.

De sexton bussförarna tävlade bland annat i manövrering och fick köra slalom mellan koner längs en bana - och sedan backa tillbaka.

– Det var inget som var jättesvårt. Jag missade på något med hjärt- och lungräddning och någon kon, det var fruktansvärt slarvigt. Jag kan bättre, säger P-O Ängegärd självkritiskt.

Inte bara linjebuss

Han har tidigare arbetat för Aneby buss, men numera förbereder och producerar han turer för Exodus resor. Det är stor skillnad mellan att köra en linjebuss och beställningsresor, menar P-O Ängegärd.

– Det är en sak att köra från Aneby till Jönköping, en annan att åka ner till Paris och sedan köra en tur i en storstad. Det är en väsentlig skillnad, säger han.

Blygsam trea

Han är nöjd med sitt resultat, men tar inte tävlingen på alltför stort allvar.

– Det gick bra, det är jag belåten med. Det är mest ett roligt event.

Annons

P-O Ängegärd har inga planer på att tävla fler gånger. Han tror inte heller att evenemanget nödvändigtvis samlar de allra bästa bussförarna.

– Jag har hur många bussförarkollegor som helst som är bättre än jag är, säger han.