Sverige var placerat i den tredje seedningsgruppen när VM lottades tillsammans med bland andra Danmark och Island.

Fakta: Hela VM-lottningen

Grupp A: Ryssland, Uruguay, Egypten, Saudiarabien

Grupp B: Portugal, Spanien, Iran, Marocko

Grupp C:..

Fakta: Hela VM-lottningen

Grupp A: Ryssland, Uruguay, Egypten, Saudiarabien

Grupp B: Portugal, Spanien, Iran, Marocko

Grupp C: Frankrike, Peru, Danmark, Australien

Grupp D: Argentina, Kroatien, Island, Nigeria

Grupp E: Brasilien, Schweiz, Costa Rica, Serbien

Grupp F: Tyskland, Mexiko, Sverige, Sydkorea

Grupp G: Belgien, England, Tunisien, Panama

Grupp H: Polen, Colombia, Senegal, Japan

Fotbolls-VM inleds torsdag den 14 juni med matchen Ryssland-Saudiarabien på Luzhnikistadion i Moskva. VM-finalen spelas på samma arena en månad senare, söndag den 15 juli.

Från första seedningsgruppen hade önskelotten i förhandssnacket varit om Sverige kunde ställas mot värdnationen Ryssland eller mot Polen. Det blev i stället världsmästarna Tyskland, vilket får betraktas som det kanske tuffast tänkbara motståndet.

Senast lagen möttes var i kvalet till VM 2014 då Sverige i oktober 2012 mirakulöst hämtade upp 0-4 till 4-4 i Berlin. I kvalmatchen i Stockholm året efter blev det däremot tysk seger med 5-3. Lagen möttes även i åttondelsfinalen i Sveriges senaste VM, i just Tyskland 2006. Då blev det tysk seger mot 2-0 i matchen som spelades i München och Sverige var aldrig riktigt nära att hota värdnationens avancemang.

Annons

Från den andra seedningsgruppen fick Sverige möta Mexiko. Det får också betraktas som en tuff lottning då Mexiko har gått vidare från gruppspelet vid sex VM-turneringar i följd. Sverige har mött Mexiko i VM en gång tidigare. Då var det i gruppspelet i hemma-VM 1958 då det blev svensk seger.

I den fjärde seedningsgruppen fick Sverige möta Sydkorea. Ett lag som Sverige aldrig har mött i en tävlingsmatch, men har mött i ett antal träningsmatcher, senast 2005.

Sverige kommer att spela sin första VM-match mot Sydkorea i Nizhny Novgorod den 18 juni. Därefter väntar möte mot Tyskland i Sotji den 23 juni och gruppspelet avslutas mot Mexiko i Jekaterinburg den 27 juni.

Danmark får sägas ha fått en bra lottning då de ställs mot Frankrike, Peru och Australien.

Island som gör sitt första VM fick en tuff lottning. Från första seedningsgruppen får de möta Argentina och de övriga två lagen i gruppen blev Kroatien och Nigeria.