Det är fyra tungvikare i kommunen som nu går samman för att få fler att träna tillsammans samt få grundläggande kunskaper i respektive idrotter.

En svensk klassiker

Skidor – Engelbrektsloppet 60 km 9-11/2 eller Vasaloppet/Öppet Spår 90 km 25/2-4/3.

Cyk..

En svensk klassiker

Skidor – Engelbrektsloppet 60 km 9-11/2 eller Vasaloppet/Öppet Spår 90 km 25/2-4/3.

Cykling – Vätternrundan på cykel, 300 km, 15-16 juni

Simning – Vansbrosimningen/Öppen Älv 3000 meter, 6-7 juli

Löpning – TCS Lidingöloppet, 30 km, 29 september.

Tjejklassikern

Skidor – Kristinaloppet/Engelbrektshalvan 30 km eller Tjejvasan/Kortvasan 30 km

Cykling – Tjejvättern 100 km

Simning – Vansbro Kortsim/Tjejsim 1 000 meter

Löpning – Rosa Bandet-loppet 10 km

– Vi var på utvecklingsdag med Smålands Idrottsförbund och där väcktes tanken. Vi behöver fler medlemmar och framför allt fler vuxna i klubben som i förlängningen kan vara med och hjälpa till som tränare eller funktionärer. Vi kontaktade ESOK och de nappade direkt och sedan hörde vi med Eksjö CK, säger Marie Lifvergren, ordförande i Eksjö SLS.

Och responsen var positiv även i Eksjö CK.

– Vi tycker det ska bli jättekul att visa cykling och att cykla i grupp. Där handlar det om att hjälpa varandra, även om man har en dålig dag går det att hänga med. Om vi tar Vätterundan som exempel så är det en rejäl kamp att klara 30 mil själv, men i grupp kan du hänga med många mil av bara farten, säger Peter Hultgren.

Med på tåget hängde även relativt nystartade 24 Fitclub som har sin bas i Mariannelund.

– Vi håller ju främst på med crosstraining men på våren och sommaren är det mycket löpning. Och vi vill gärna vara med och hjälpa till med löpteknik, intervallträning och annat som kan vara värt att tänka på, säger Johnny Johansson.

Tufft med simningen

Att få kunskap om såväl skidor, simning, cykling och löpning öppnar möjligheterna för att göra den svenska klassikern.

Annons

Peter Hultgren satsar på att göra klassikern och klarade av Lidingöloppet i höstats och laddar just nu som bäst för Vasaloppet.

– Tjusningen är ju att det är så många olika idrotter, säger han.

Johan Aulin har en klassiker på meritlistan och han poängterar hur viktigt det är att lära sig alla idrotterna.

– Jag själv hade det riktigt tufft med simningen exempelvis, jag låg och plaskade rätt länge, säger han och får sällskapet att brista ut i skratt.

Marie Lifvergren gjorde tjejklassikern för några år sedan.

– Men även om jag är van simmare så var det riktigt tufft, berättar hon.

Nyttja olika funktioner

Så vad det är då föreningarna erbjuder träningsvilliga vuxna från 18 år?

– I det här paketet får man ett medlemskap i föreningarna så man kan utnyttja alla funktioner. När det gäller skidorna så kommer vi har tre nybörjarpass under veckorna 4-6 och sedan går det att hänga med breddgruppen som kör varje torsdag, säger Aulin.

– Cyklingen kommer vi att ha tre eller fyra pass i maj. Vi kommer att lära hur man bär sig åt att cykla i grupp med teckengivning och annat, berättar Hultgren.

– Vi i simningen kommer att köra fyra pass i maj-juni och det blir både ute och inne. Vi ser över möjligheten att ha lite våtdräkter som man kan prova, säger Carina Johansson.

När det gäller löpningen hoppas Johnny kunna erbjuda ett pass under våren och sedan ett par efter semestern och då i Eksjö.

Föreningarna har nu gott hopp om att många ska anmäla sig till projektet.

– Vi har satt deadline 21 januari, det hänger ju lite på att vi få ihop lite folk för att det ska fungera, säger Carina Johansson.