Ett enormt arbete har paret Brangelid lagt ner i Erikslund, Ramsmåla i Hestra. Ingolf och Christina som köpte huset efter att det stått tomt i 30 år, har förvandlat ödetomten till en oas att njuta i. När de kom hit fanns inga glas i fönstren, inget vatten eller el.

När Svensk Trädgård anordnade Tusen trädgårdar i söndags, möttes besökarna av en damm med porlande vatten.

Ett gammalt utedass i original, från 1700- talet då det varit gästgiveri på Erikslund, stod med nyrenoverat tak i all sin prakt, med fyra sittplatser i något som såg ut som en gammal pinnsoffa.

Här har många förtroenden delats genom århundradena, som kanske den enda plats till avskildhet som folket i huset hade då.

Gammeldags rosor

I trädgården ståtade gammeldags rosor som med hjälp av vinden spred sin ljuva doft bland besökarna.

Annons

— Det är mina favoriter, berättar Christina och pekar på Maidens Blush, en rosa skönhet som inte egentligen är någon klätterros, men som här når ända upp till hustaket.

I en portal i trädgården klängde kraftigt röda Flammentanzrosor. Bakom det ena växthuset sprätte fyra hönor och en tupp.

Inne i växthuset trivdes vinddruvor och tomater blandat med Pelargoner, och Hibiskus. Här fanns två korgstolar för en stunds vila och avkoppling.

Utanför det större växthuset var mormorsrabatten total med Löjtnantshjärtan, Riddarsporrar, Silverax och en Stjärnflocka full av humlesurr.

Här används inga gifter och ingen konstgödning. Såpvatten mot bladlöss är det enda som tillåts.

— I dammen kläcks mycket mygglarver som är till lycka för sädesärlorna. Så vi har mycket fåglar här också, berättar Christina.

Vid ett hörn i trädgården har man för dagen ordnat en liten kaféhörna med hembakat av barnbarnet. Flädersaft från egna busken står skummig i en kanna på bordet. Lite plantor finns till försäljning av chili, tomater och paprika till besökarnas glädje.

Kvarnkulla

I Torpa hade Kvarnkulla trädgård öppnat sin vackra bergsträdgård, som efter 25 år ser ut att vara helt fulländat, med en vallmoprakt utan dess like. Här var det så mycket folk att parkeringen inte räckte till och kommersen var i full gång. Trädgård är hett och många vill odla ätbara saker.