Det var överfullt vid parkeringsplatserna och arrangörerna hade vädergudarna med sig med strålande solsken större delen av dagen.

– Vi gissar att det är ett nytt besöksrekord igen. Det är jättekul att så mycket folk hittar ut till landsbygden och det är det som är tanken med den här marknaden, säger Märta Andersson i Asbys aktivitetsgrupp.

Mästaren fick ge sig

Många besökare följde starkeman-tävlingen och den här gången fick den trefaldige mästaren Ola Johansson från bygden ge sig.

Ola fick nöja sig med en tredje plats bakom segrande Christer Larsson, Västerås och tvåan Niklas Fransson från Sunhultsbrunn.

Toppduon visade upp en enorm styrka i en av grenarna där det gällde att dra en tung hjullastare som vägde 13 ton.

Annons

– Det gäller att vara explosiv och försöka få rull på hjullastaren, förklarade Niklas Fransson, som tagit sig till final två år i rad i tävlingen Sveriges starkaste man.

Största pumpan

Nadja Palm från Sund tog hem segern i tävlingen bygdens godaste äppelpaj och syskonen Wermeulen från Linderås vann tävlingen om bygdens största pumpa.

Den vinnande pumpan vägde 27,5 kilo.

– Det är lite av landsbygdens charm att få visa upp sig. Det händer mycket hela tiden, vi är inte bara en marknad, säger Märta Andersson.

Ett annat uppskattat inslag på skördemarknaden är koskita-bingo och i vanlig ordning fanns Amelie Nilsson på plats med kossan Sonja. Det gällde att satsa pengar på en ruta som kossan skiter i.

– I dag har hon fått lite extra krydda i fodret så att hon bajsar i någon av rutorna. Det tog sju minuter in den första omgången innan en vinnare kunde utses, berättar Amelie Nilsson.

Populärt museum

Många passade även på att göra ett besök i Asbys speedwaymuseum som hade premiär. Där fanns det en hel del nostalgi att beskåda för alla motorintresserade och andra besökare.

– Jag hörde att det även var mycket folk vid skolmuseet och Andrew Peterson-museet, säger Märta Andersson.