Bedrägerier på internet fortsätter att öka - och nu rapporterar SVT att tusentals svenska hemsidor har kapats av porrbedragare.

Porrkapningen sker genom en så kallad "sökresultatskapning", där en bedragare lägger upp en kopia av en hemsida – där besökarna i stället möts av porrannonser.

Enligt Peter Forsman har över 3 000 skolor och förskolor drabbats av denna metod, men de är inte ensamma. Kommuner, myndigheter och stora företag ska också vara drabbade.

Vad tjänar bedragarna på att göra det här?

– Det kan handla om att man rankar upp porrsidan. Om den får lite spridd trafik så rankas slutdestinationen högre upp och Google tror att den är mer relevant för besökare än vad den är. I samtliga fall handlar det om att de tjänar ekonomiskt på att lura användare till oseriösa sidor, säger Forsman till SVT och varnar för att man kan få virus om man väljer att klicka sig vidare på fejksidorna.

Upptäcker man att någon hemsida är kapad, så ska det anmälas till Google.

Så ser du om du är drabbad

Sök på det egna företagsnamnet och kombinera detta med att söka på en av de domäner som ..

Så ser du om du är drabbad

Sök på det egna företagsnamnet och kombinera detta med att söka på en av de domäner som ofta används för att skapa falska sökträffar, tipsar Peter Forsman på IIS. Skriv till exempel ”SVT site:.gq” i Googles sökruta. Källa: SVT Nyheter.

Annons