Barnens träd är en förening som grundades år 2010 av Jonas Paulman som samarbetar med flera skolor, föreningar, kommuner och företag. Genom att plantera träd vill han påminna om FN:s barnkonvention och alla barns rättigheter till en värdig uppväxt.

Annat färdmedel

Jonas brukar normalt sett paddla, cykla och springa runt i landet för att fler träd ska kunna planteras av och för barn, men till Vireda anlände han i bil. Han blev sjuk för några veckor sedan och var då tvungen att ställa in invigningen i Vireda, men hade nu fått till ett nytt datum för planteringen av Barnens träd.

Annons

— På Vireda skola jobbar vi mycket med kunskapens träd och värdegrundsfrågor, så det känns trevligt att vi får ett träd att sköta om, konstaterade skolans rektor Yvonne Landström inför samlingen på Vireda skola.

Därefter kunde elevrådet med gemensam kraft sätta äppelträdet i jorden.

— Vi ska försöka att få till ett träd i Aneby tätort också, inflikade Kenneth Dahlgren, ABF Aneby, som är samarbetspartner.

Detta var träd nummer 156 som Jonas förening planterat. När han gick i mål i Stockholm efter sin senaste långa rutt hade Jonas dessutom cyklat över 1 000 mil för Barnens träd, fördelat över en sjuårsperiod.

Till våren, närmare bestämt i slutet av april, väntar en ny cykeltur för Jonas Paulman, då kring Eksjö, Vetlanda, Aneby, Nässjö och Sävsjö.

ABF