Svante, Mari och Anton Johansson startade sitt eget gårdsmejeri i Isåsa tidigare i år. Nu, bara några månader senare, vinner de Nässjö kommuns miljöpris.

”Isåsa Lantbruk AB ges årets miljöpris för sitt gårdsmejeri. Med gårdsmejeriet har familjen Johansson tagit ett steg vidare i företagets miljöarbete genom att minska transporterna och erbjuda närområdet en mjölk som är närproducerad, ekologisk och Krav-märkt”, skriver kommunen i motiveringen.

När tidningen återigen är på besök på gården i Isåsa är mjölkproduktionen i full gång. Nyheten om att deras verksamhet vinner miljöpriset kom som en överraskning, berättar de.

— Vi hade inte en tanke på detta. Det är så många människor i Nässjö kommun som gör ett stort arbete för miljön, säger Svante.

Annons

— Det var en positiv överraskning givetvis, säger Anton och han förklarar att det är en självklarhet att ha miljön i åtanke – hela vägen.

— Vi har haft miljön i fokus sedan långt tillbaka.

Roligt med 300 år till

Förutom de redan nämnda bitarna – att mjölken är närproducerad, ekologisk och KRAV-märkt, levererar de produkterna i en lastbil som har biogas som drivmedel.

— Och logistiken är i princip obefintlig, tillägger Anton.

LÄS MER: Hektiskt första halvår för mejeriet

— Sedan när man är min ålder tänker man på hur man ska lämna över gården till nästa generation, säger Svante.

— Gården har gått i släkten i 300 år och det hade varit roligt att kunna satsa på 300 år till.

Prisutdelningen äger rum den 15 december på Hotell Högland och för Svantes och Maris del innebär det att de får ta en liten paus från sina sånginsatser i Missionskyrkans kör.

Även om miljön som sagt varit i fokus länge på gården i Isåsa, känns miljöpriset som en extra morot.

— Det tycker jag. Det känns som ett erkännande på att vi jobbar på rätt sätt, säger Svante.