För Hugo Johansson, från Höreda, har valet varit självklart. Han är en av de nior som inte hade några som helst tvivel inför den 1 februari, då det preliminära gymnasievalet stängde. En ansökan till fordon- och transportprogrammet på Nifsarpsskolan är inskickad.

— Jag har alltid velat köra lastbil. Jag har varit säker på det sedan förskolan, säger Hugo.

Stort val

Lite mera funderingar kring beslutet har det varit för Elin Kvick.

— Jag har ändå varit rätt säker på mitt val men det har ändå varit svårt för att det känns som ett så stort val, säger Elin.

Valet har fallit på samhällprogrammet eftersom hon vill läsa en bred utbildning med möjligheter att studera vidare. Polisyrket har funnits i tankarna, men Elin är långt ifrån säker.

På annan ort

Elsa Orrby Tillander har sökt till naturprogrammet på Öckerö seglande gymnasieskola och med grubblandet kring ett eventuellt antagande har hon också ställt sig frågan om hon är redo att ta steget att flytta.

— Men jag tänkte att det är bättre att jag söker för då har jag i alla fall chansen, annars kanske man ångrar sig.

Annons

— Det är ett stort val. Det är ändå tre år som man faktiskt har chansen att välja lite vad man vill göra.

Elsa berättar att hon älskar att segla, resa och prata andra språk än svenska. Något som det ges möjlighet till under programmet. Samtidigt finns funderingar på att läsa vidare till läkare.

— Om jag går natur så har jag alla möjligheter, resonerar Elsa.

— Jag hoppas jag ska klara det. Det känns som om jag valt den tuffaste linjen rent pluggmässigt. Jag hoppas jag ska orka plugga och gå ut med bra betyg.

Populärt program

Jenny Söderström som jobbar som studie- och yrkesvägledare, SYV, på Prästängsskolan i Eksjö och Furulundskolan i Mariannelund. Under hösten har hon haft enskilda samtal med alla niondeklassare.

— I år har jag sett en trend att många har sökt samhällsprogrammet. Det har inte varit lika populärt innan. Vad det beror på vet inte jag. Men en lärare på programmet blev utsedd till länets bästa gymnasielärare, jag vet inte om det påverkar, resonerar Jenny.

Hon berättar att det är ett fåtal elever som vet precis vad de vill göra, andra står oftast och väger mellan olika program.

— En del känner jättepress. Jag försöker avdramatisera valet. Det står inte och faller med valet. I dag har du så otroligt många möjligheter att ta upp studier senare.

Till eleverna har hon haft ett återkommande råd.

— Jag har sagt att det viktigaste är att du tycker det är roligt, för du ska ändå gå där tre år. Det måste finnas en drivkraft.

— Sök inte vad dina föräldrar säger, även om du ska lyssna på dem, men det är inte säkert de har hela bilden. Och du ska inte göra kompisval. Låt ingen annan välja åt dig, det här ska vara ditt eget val.