— Jag satt hemma och tittade på en annan dokumentär om kvinnors rättigheter och det kändes självklart att det var det vi skulle jobba med, berättar Emma Ahlstedt.

Vi sitter i ekonomernas klassrum, längst upp i Eksjö gymnasium. Det är här Emma, Ebba Nelzén och Emelie Fernholm främst håller till när de jobbar med sitt UF-företag For every girl.

— Så fort hon kom med idén nappade vi direkt och körde med full fart, berättar Ebba.

Själva affärsidén handlar om att få människor och framför allt ungdomar att få en bredare förståelse för hur det är att vara en kvinna i dagens samhälle

— Och att få människor att agera just för kvinnors rättigheter. Vi vill uppmärksamma hur det ser ut i Sverige men i större grad runt om i världen, att folk inte blundar för det, säger Emma.

Spelar in dokumentärfilm

För att lyckas med sitt mål ska tjejerna spela in en dokumentärfilm, dels i Sverige och förhoppningsvis i Moldavien.

Annons

— På ett flyktingläger där nere som framför allt tar emot ensamkommande kvinnor, berättar Ebba.

— Det är inte hundra procent klart än men förhoppningsvis snart. Vi har haft mycket kontakt med Peace works och det skulle förvåna oss om vi inte åker iväg, säger Emma.

För att finansiera sin resa säljer tjejerna armband med texten ”For every girl” på. Cirka 200 har sålts och ett ut av dem pryder Emelies handled.

”Perfekt läge”

— Det är meningen att vi som bär armbanden ska känna något för kvinnors rättigheter. Vi säljer det inte bara för pengarnas skull utan för att det ska betyda någonting också, säger hon.

Och brinner för kvinnors rättigheter, det gör alla tre.

— Jag tror man måste göra det för att ens orka engagera sig, det är en lång resa och det krävs att man måste brinna för det, säger Ebba.

— Det är så många som säger att de bryr sig men det är nästan ingen som gör någonting, nu kände vi att vi hade ett perfekt läge att göra det.

Om allt nu då går vägen lämnar 18-åringarna snart Sverige för att hjälpa, lära känna och intervjua utsatta kvinnor i en utsatt del av världen.

— Det känns väldigt nervöst men spännande. Det är en väldigt stor och allvarlig fråga, det handlar inte om att åka ner för att sola och bada direkt, säger Emma.

— Det blir en utmaning, säger Emelie.