Den som behärskar det svenska språket får lättare ett jobb, och ett arbete ger lön. Pengarna i sin tur ger frihet. Det är mantrat som upprepas under teoriutbildningen i Träcentrums lokaler. Svenska, jobb, pengar, frihet.

— Jag har tipsat en företagare om dig, säger Christer Sandström, konsulent vid Skogsstyrelsen, uppmuntrande till en av deltagarna.

Halva gruppen har sin teoridag, den andra halvan är ute i ett av de skogsnära skogspartierna just i anslutning till Hultetskolan. Helene Petersson har sin hemmamåndag i länet, och passar på att informera sig om ett av de SFI-projekt som drivs i kommunen.

Annons

Ute i skogen får en grupp män visa att de behärskar en röjsåg. De är i slutet av sin utbildning. De kommer ut lagom till dess att säsongen börjar, ser Ove Cedersmyg som lär dem skogsarbetets grunder.

Han berättar att han varit delaktig i olika projekt sedan 80-talet.

— Det här är det absolut bästa konceptet vi någonsin haft, anser han.

Anledningen, berättar han, är att de 16 deltagarna plockats ut efter en dialog och urval. De är här för att de vill, inte för att de blivit anvisade. Eftersom det är det projekt som Ove Cedersmyg anser fungerat bäst genom åren, blir han också upprörd över att samarbetet mellan Skogsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och SFI inte får fortsätta på samma sätt.

Ove Cedersmyg kan inte redogöra för detaljerna, men han har Helene Peterssons fulla uppmärksamhet.

— Att man inte skulle kunna använda ett koncept igen, det ifrågasätter jag starkt, säger riksdagsledamoten och gör en anteckning i sitt block.

Hon lovar att ta med sig frågeställningen till partikollegor inom arbetsmarknadsutskottet.