Maria Flanagan Sundqvist har tre söner och mellansonen Jonathan som lider av en cp-skada har haft personlig assistans sedan 2011.

Under en period bodde han på ett boende.

— Det fungerade inte alls. Jonathan mådde dåligt och vi mådde dåligt, berättar Maria.

Sökte assistans

De bestämde sig därför för att söka om personlig assistans till Jonathan genom företaget Move & Walk som Maria varit med och startat upp.

Han blev beviljad och familjen fixade en egen lägenhet åt honom.

— Han gick snabbt från ett bottenläge till att må mycket bättre. Vi har märkt sådan skillnad på hur han tar för sig, han har en sådan livsglädje nu, säger Janne Sundqvist.

Annons

Maria som varit mycket involverad i företaget Move & Walk kände att hon ville driva ett eget assistansbolag.

— Jag ville göra detta själv och bli min egen arbetsgivare, säger hon.

Glädjande besked

Tillsammans med sin man skickade hon in en ansökan om att få starta assistansbolag.

— För några veckor sedan fick vi ett kuvert från IVO. Jag skulle inte bli förvånad om mitt glädjetjut hördes över hela Nässjö, säger Maria Flanagan Sundqvist.

Den första januari kör de igång med företaget som än så länge har en kund, sonen Jonathan. Jonathans assistenter följer också med till det nya företaget.

— Målet sen är självklart att få fler kunder och anställa fler assistenter. Vi vill också höja assistansyrket, det är ett viktigt arbete att hjälpa en människa så att den kan leva så självständigt som möjligt, säger Maria.

Vill växa sakta

Planen med företaget är också att växa sakta.

— Jag har sett vad som kan hända med ett företag som växer för fort. Vi vill växa sakta för att bibehålla en bra kvalité på vårt arbete, säger Maria

— Vi är också väldigt måna om att involvera familjen. Det är viktigt att det fungerar mellan oss som anordnare och familjen till den som får assistans, säger Maria.